Často hledáte, jak…
Obálka vydání 10/2009
10/2009 • 28. 2. – 7. 3. 2009

Klausova tajná schůzka

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Česko

Klausova tajná schůzka

Ondřej Kundra, Jaroslav Spurný

V pražském Obecním domě dozněly tóny koncertu moskevského Symfonického orchestru Petra Iljiče Čajkovkého, pořádaného ruskou ropnou společností Lukoil. Přítomný šéf firmy Vagit Alekperov (58) nasedl vzápětí po potlesku do přistavené tmavé limuzíny a po několika minutách se ocitl v areálu Pražského hradu, přesně řečeno před vilou, kterou obývá prezident Václav Klaus.

U Kábulu za Prahu!

Tomáš Pavlíček

Tuzemská debata o budoucnosti zahraničních misí, při níž létala mezi vládou a opozicí slova o vrazích a mafiánech, vyvanula. Dnes mají české legie pro letošek schválený mandát a pražští politici přesvědčují z titulu své předsednické funkce Evropskou unii, že do země pod Hindúkušem stojí za to poslat další tisíce mužů a žen v uniformách. A kupodivu mají slušně našlápnuto jak doma, tak mezi kolegy ze sedmadvacítky.

Praha zalitá betonem

Jan Brabec

Gigantická dopravní stavba známá pod jménem Blanka právě teď ukazuje Pražanům v praxi, jak dramaticky dokáže automobilismus změnit naše města. A nám všem nabízí zároveň důvod k přemýšlení, jestli to za to stojí.

Titul po drátě

Adam Šůra

Pražská konzultantka Hana Huntová brzy získá titul na prestižní zahraniční univerzitě. Stane se tak i přesto, že se během šesti let studia ani jednou nepotkala se svými učiteli a nemusela opouštět Prahu. Stejně jako tisíce dalších lidí z celého světa studuje britskou Open University.

Vzpouru od nás nečekejte

Michal Komárek, Marek Švehla

Jsou mladí Češi narození po roce 1989 jiní než jejich rodiče? A jak se na jejich názorech projevil fakt, že zažili jen svobodnou společnost? Odpověď na tyto otázky je docela důležitá, protože do značné míry rozhodne o tom, jak bude Česko v příštích desetiletích vypadat.

Kultura

Alois Nebel: Konec světa

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Volby podle Paynea

Jan Gregor

Skvělá satira na volební systém a americkou společnost maskovaná jako komedie pro puberťáky. Takový husarský kousek se povedl – a to v nezpochybnitelné kvalitě – režiséru Alexanderu Paynovi.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Vydavatel ohlašuje „dosud největší a nejambicióznější album“ amerického písničkáře, jehož přizvali ke spolupráci Johnny Cash i Björk.

Občan na jevišti

Magdaléna Platzová

Shakespearův Julius Caesar má rovných třicet pět postav, nepočítáme-li stráže, občany a senátory. Svědek světové premiéry, která se konala 21. září 1599 v londýnském divadle The Globe, však na scéně napočítal jen patnáct herců, některé menší role musel tedy autor spojit v jednu.

V likvidaci

Jan Gregor

V literárních kruzích to začalo pěkně vřít. Ministr kultury Václav Jehlička se rozhodl ušetřit na takzvaném živém umění – divadle, hudbě, tanci, výtvarném umění a literatuře – a oproti loňsku snížil rozdělovanou grantovou sumu o 35 procent.

Lhostejné ticho

Jan Gregor

Belgičtí tvůrci Luc a Jean-Pierre Dardennové jsou v současnosti vedle bratrů Coenových nejvlivnější sourozeneckou režisérskou dvojicí. Působí ale jako přesný protipól amerických hračičků, jimž není nic svaté a kteří absurditu moderního světa komentují s ironickým pomrkáváním.

Stvořena jako druhá

Hana Ulmanová

Odborných publikací pojednávajících o feminismu není v českém jazyce pořád dost a každý počin na tomto poli je třeba vítat. Tím spíš, když se sejde erudovaný kolektiv s jasným cílem: ukázat, jak je chápána role žen v hlavních náboženských kulturách naší planety.

Temné přízraky malostranské

Viktor Šlajchrt

Pražská Malá Strana patří nepochybně k literárně nejproslulejším lokalitám českých zemí. Turisty okouzluje půvabem biedermeierovsky krotké romantiky, avšak v knihách její atmosféru podezřele často podbarvuje tichá hrůza.

Novinky

Respekt

Román matematičky a pedagožky Spicciové byl napsán na základě životního příběhu Sofie Kovalevské, geniální matematičky, která jako první žena v historii získala doktorát z matematiky.

Málokdy dojdu tam, kam mířím

Ondřej Nezbeda

Alberto Manguel (1948) je autorem dvanácti esejů sebraných do knihy Čtení obrazů. O čem přemýšlíme, když se díváme na umění. Tvrdí o sobě, že spíše než spisovatelem se cítí být čtenářem.

Nevoď Boha přes silnici

Pavel Klusák

Není na světě kapely v nevděčnější pozici, než jakou mají U2. Kdo není první, nemusí obhajovat trůn: oni ano. Jsou tu už tak dlouho. Kdo poslouchal The Joshua Tree v osmnácti, tomu je dnes čtyřicet. Má vůbec kapela, jež se chce udržet v globálním mainstreamu, hudební prostor k něčemu životnému?