Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

To nepochopíte

Čeští poslanci a senátoři zpravidla prohlašují, že se nebrání, aby se to zrušilo, ale nakonec hlasují přesně naopak. Řeč je o poslanecké imunitě, jejíž nekonečný příběh předminulý týden pokračoval už čtrnáctým dílem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Poslanci a senátoři s ochrannými štíty. (Přestávka prezidentské volby, Pražský hrad) • Autor: Respekt
Fotografie: Poslanci a senátoři s ochrannými štíty. (Přestávka prezidentské volby, Pražský hrad) • Autor: Respekt

Má to dvě slova. Ve většině evropských zemí to neznají. Čeští poslanci a senátoři zpravidla prohlašují, že se nebrání, aby se to zrušilo, ale nakonec hlasují přesně naopak. Řeč je o poslanecké imunitě, jejíž nekonečný příběh předminulý týden pokračoval už čtrnáctým dílem. Ani tentokrát to nebyl žádný happy end. Proti návrhu na výrazné omezení doživotní imunity se v dolní komoře postavilo 125 delegátů (ze 150 přítomných). Kdy přijde na řadu další pokračování, zatím není jasné, ale v jednom se můžeme zorientovat už teď. Proč si zdejší zákonodárci tak urputně drží privilegia, bez nichž se většina jejich evropských kolegů v pohodě obejde?

Dobrý trik

V rozlehlé jídelně pražského sídla Senátu to hučí jako v úle. Právě běží polední pauza, nad dlouhým obdélníkovým stolem se vznáší cigaretový dým a v husté mlze vykukují známé tváře senátorů ODS, kteří vzrušeně probírají krach první prezidentské volby. O pár metrů dál sedí sám jejich stranický kolega Jiří Pospíšil a v poněkud zarmoucené náladě usrkává minerálku. „Vlastně jsem to očekával,“ hodnotí čerstvý neúspěch svého návrhu zrušit doživotní imunitu delegátů. „Ale i tak to mělo cenu. Alespoň se k problému přitáhla pozornost médií a veřejnosti. Čím víc jí bude, tím je větší šance, že to jednou vyjde a tenhle přežitek přestane platit.“

Česká poslanecká imunita připomíná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].