Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Nejistota legendy

Minulé úterý slavilo padesátiny pražské divadlo, jež podle jména přilehlé uličky nese název Na zábradlí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Evropský formát. (Jan Grossman) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Evropský formát. (Jan Grossman) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Když se před měsícem připomínalo 125 let od otevření Národního divadla, ministr kultury tu odkryl nákladně zrestaurované sousoší Trig a pozlacenou korunku na střeše budovy. Ve foyer byla odhalena bysta dlouholetého ředitele Gustava Schmoranze, uváděla se Prodaná nevěsta, pěvecký spolek Hlahol zapěl jako v 19. století píseň Národ sobě.

Minulé úterý slavilo padesátiny jiné pražské divadlo, jež podle jména přilehlé uličky nese název Na zábradlí. Za daleko skromnějších podmínek. Výjimečnou minulost si legendární scéna připomněla jen dnem otevřených dveří a večírkem pro současné i někdejší členy divadla. Sešlo se jich skoro devět set, mezi nimi zakladatelé, herecké osobnosti i bývalý kulisák a pozdější dramatik Václav Havel. Ovšem na jevištní program připomínající nejvýznamnější inscenace nebo publikaci dokumentující historii se nedostalo. Z jednoduchého důvodu.

Divadlo nemá dostatečné finanční prostředky a po loňské napjaté sezoně spojené s grantovou politikou pražského magistrátu i tlakem na nucený konkurz na nové vedení v něm panuje nejistota. Jak říká jeho ředitelka Doubravka Svobodová:„Opustila nás řada sponzorů, protože nebylo jasné, zda budeme s to plnit záruky, pokračovat dál. Ale pomohli jsme si vlastními silami, nejvíce sponzorů je nyní z řad zaměstnanců.“ Jako by se tím historie divadla Na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].