Často hledáte, jak…
Obálka vydání 51/2008
51/2008 • 13.–20. 12. 2008

Vláda rebelů

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Kultura

Svobodu robotům!

Jan H. Vitvar

Jiného by to složilo, ale Krištof Kintera (1973) byl celkem příjemně překvapen. Den před vernisáží jeho aktuální výstavy v Galerii Brno se jeden z jeho objektů náhle otočil kolem osy, celý se zkroutil a vyryl do stropu svou vahou několika set kilogramů hlubokou díru. Kintera má rád, když věci žijí vlastním životem a nerespektují to, co jim nadiktujeme při výrobě.

Alois Nebel: Předvánoční horečka

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

V pasti psychické závislosti

Jan Gregor

Španělský snímek Dávám ti své oči (2004) začíná tam, kde filmy podobného ražení obvykle končí. Nervózní žena kvapně balí do tašky několik základních věcí, budí malého syna a jen v bačkorách opouští byt, který nese neklamné známky zápasu, aby před násilnickým manželem našla bezpečný azyl u své sestry.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Peter Gabriel větrá v archivu

Pavel Klusák

S letošním albem Big Blue Ball se pojí čerstvá zpráva pro české publikum. Zpěvák a dlouholetý organizátor scény world music Peter Gabriel sáhl do svých archivů a sestavil album z nahrávek, které zbyly po multietnických setkáních vybraných muzikantů. Gabriel je organizoval v letech 1991–1995.

Hledání ztraceného milence

Jan Němec

Polovina angloamerické literatury je vlastně židovská, kdo by neznal jména jako Joseph Heller, Saul Bellow nebo Philip Roth. Naproti tomu pouze dvěma spisovatelům přímo z Izraele se daří pronikat na mezinárodní scénu. Jsou jimi Amos Oz a Avraham B. Jehošua.

Šťastná porucha atmosféry

Jan H. Vitvar

Dagmar Hochová (1926) se narodila za bouřky. Což by mohlo vést k domněnce, že není pro rodiče většího štěstí, než když porod připadne na okamžik narušení atmosférické rovnováhy. Takto jednoduché to ale není. Fotografčiny vzpomínky zachytil a do knihy Narodila jsem se za bouřky převedl Jaromír Slomek.

Knižní novinky

Respekt

Zajímavé knižní novinky

Odpálit nevěřící psy

Tereza Brdečková

Literární hit Johna Updikea Terorista (2006) považuje kritika za zásadní román o bushovské Americe. Ovšem román je vřele přijímán od San Franciska po Istanbul proto, že rezonuje se všeobecným pocitem krize západních hodnot.

Nejistota legendy

Jaroslav Formánek

Minulé úterý slavilo padesátiny pražské divadlo, jež podle jména přilehlé uličky nese název Na zábradlí.