Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Jaký instinkt ve vás vyvolává krize? Přirozeně šetříte, nebo podle rad vašich kolegů v zájmu rozhýbání ekonomiky utrácíte?

Počínající recese ve mně vyvolává dva druhy instinktů – ten první mi velí mít výdaje více pod kontrolou a připravit se na horší časy.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: FILIP VAVROUŠEK - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: FILIP VAVROUŠEK - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

FILIP VAVROUŠEK

projektový manažer v bankovnictví

Počínající recese ve mně vyvolává dva druhy instinktů – ten první mi velí mít výdaje více pod kontrolou a připravit se na horší časy. Asi bych se teď jen tak z plezíru nezadlužil. Vnímám ale i příležitost k výhodné koupi akcií nebo později třeba i nemovitosti. Ten druhý instinkt je silnější, takže pokud mi po Vánocích něco zbude v peněžence, budu přemýšlet o nějaké zajímavé investici. Ambici rozhýbávat ekonomiku nemám, myslím, že si musí poradit sama, třeba pak bude i zdravější.

MARKÉTA ŠICHTAŘOVÁ

finanční analytička Next Finance

Ani jedno. Nešetřím, protože moje situace se nikterak nedramatizuje. Neutrácím víc, protože každý člověk je jedinec, který musí myslet hlavně na sebe a své okolí, a ne na zcela neuchopitelný systém „národní ekonomiky“. Jen díky této „sobeckosti“ ekonomika funguje. Pokud by se lidé začali chovat naprosto nesobecky, ekonomika by se zhroutila, jelikož by v ní byly porušeny kontrolní mechanismy. Mimochodem, v souvislosti s ČR nemám ráda výraz krize. Ta existuje v USA či v eurozóně. Ale v ČR o ní nemůže být řeči, když ekonomika podle prognózy příští rok poroste možná až o 2,5 procenta.

JAN KMENTA

profesor ekonomie

CERGE, Michiganská univerzita

Nemusím se odvolávat na intuici, jelikož odpověď je snadno k nalezení v základních ekonomických principech. Racionálně jednající člověk se snaží získat maximální užitek z prostředků, které má k dispozici, což je nezávislé na externí situaci. Pokud nehrozí nebezpečí, že bude některého zboží nedostatek, není důvod zbytečně utrácet. A co se šetření týče, krizová situace poskytuje možnosti investovat do druhu zboží, jehož nízké ceny jsou dlouhodobě neudržitelné jako například nemovitosti či – momentálně – australské dolary.

JIŘÍ ŠIMEK

finanční analytik CITCO-Finanční trhy

Přirozený instinkt by velel spíše šetřit. Já se ale snažím žít raději nezávisle na hospodářských cyklech. V letech tlustých přehnaně neutrácím, abych v letech hubených nemusel příliš šetřit. Vždyť by bylo škoda nevyužít nyní padajících cen k levným nákupům. A že bych začal více utrácet, abych podpořil zpomalující ekonomiku? Nejsem politik, který potřebuje být jednou za pár let zvolen, abych teď utrácel na podporu ekonomiky a ještě navíc vlastní peníze. Beztak dost mých peněz, které jsem poslal na daních, teď utratí vláda.

(Diskusi k anketní otázce najdete na stránce www.respekt.cz v rubrice ANKETA.)

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 51/2008 pod titulkem Anketa: Jaký instinkt ve vás vyvolává krize? Přirozeně šetříte, nebo podle rad vašich kolegů v zájmu rozhýbání ekonomiky utrácíte?