Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Jak řešit situaci, pokud na rodičovské dovolené onemocníte?

Vaše dotazy

Jsem matka na rodičovské dovolené. Dcera navštěvovala mateřskou školku na čtyři hodiny denně a já pobírala rodičovský příspěvek. Dlouhodobě jsem ale onemocněla, dceru je teď nutné nechávat ve školce déle než čtyři hodiny a kvůli tomu jsem nárok na rodičovský příspěvek ztratila. Žijeme teď jenom z manželova platu. Existuje nějaké řešení? Můžu třeba ve svém zaměstnání nastoupit na nemocenskou?

KATEŘINA PAVLOKOVÁ

Odpovídá Martina Štěpánková z právní poradny projektu Půl na půl – rovné příležitosti žen a mužů:

To, co navrhujete, má určitou logiku. Péče o dítě je také práce, a když člověk onemocní, měl by mít právo na pobírání nemocenské. Český právní řád ale tuhle logiku nesleduje.

Nemocenskou můžete čerpat ve chvíli, když vám nemoc brání ve vykonávání vaší práce. Vy jste ale na rodičovské dovolené a do práce nechodíte, takže na nemocenskou nárok nemáte. Podle zákona navíc skutečně ztrácíte nárok na rodičovský příspěvek, když posíláte děti do školky na dobu delší, než jsou čtyři hodiny denně. To je dost problematické nařízení, ale zákon žádné výjimky nepřipouští. Zároveň ale neztrácíte nárok na rodičovský příspěvek tehdy, když svému dítěti zařídíte soukromé hlídání. To vás může vyjít dost draho, ale za pokus to ve vaší situaci podle mého stojí.

Zákony a nařízení týkající se péče o dítě na mateřské dovolené jsou v českém právním řádu dost spletité. Každý problém je proto nejlepší řešit individuálně přímo s tím úředníkem, kterého se týká. Proto vám doporučují, abyste se na naši poradnu obrátila přímo (telefon je 224 913 350). Pokusíme se vám pomoci a třeba pro vás najdeme nějaké schůdnější řešení.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2008 pod titulkem Jak řešit situaci, pokud na rodičovské dovolené onemocníte?