Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politická aktualita

A je po volbách

Prezidentské volby jsou pro mnohé Američany už hotová věc. Třicet dva z padesáti států Unie totiž umožňuje předčasné hlasování bez udání důvodu a počet Američanů, kteří tuto možnost využívají, se v každém volebním cyklu zvyšuje.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: A je po volbách - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: A je po volbách - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Ne, není to omyl. Prezidentské volby jsou pro mnohé Američany už hotová věc. Třicet dva z padesáti států Unie totiž umožňuje předčasné hlasování bez udání důvodu a počet Američanů, kteří tuto možnost využívají, se v každém volebním cyklu zvyšuje. Letos to celý minulý týden mnohde vypadalo téměř, jako by bylo horké volební úterý – před volebními místnostmi se stály šesti- nebo dokonce osmihodinové fronty.

Způsob hlasování se v jednotlivých státech liší, na mnoha místech dostává však výkon volebního práva stále neformálnější podobu. Američané si leckde mohou k hlasovacím terminálům odskočit mezi nákupy přímo v obchodních střediscích nebo svou volbu svěří volebním automatům z okének pomalu popojíždějících automobilů, jak jsou ostatně zvyklí, když nakupují například v McDonald’s. Letos je předčasné hlasování hit – během týdne ho využila více než třetina všech očekávaných voličů.

Předčasné hlasování má hned několik důvodů. Zaprvé to odlehčí návalu v tradiční volební úterý. Přestože jsou Spojené státy moderní zemí disponující špičkovou technikou, volby tady pravidelně provázejí nekonečné fronty, technické kolapsy a nejasnosti. Média i jednotlivé kampaně neustále řeší nedostatek volebních terminálů nebo zašantročené či jinak znehodnocené hlasy. Pro spoustu pracovně vytížených Američanů se hlasování, jež obnáší mnohahodinové čekání, stává nemožným – musejí si vzít…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].