Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Vlastní Večerníček

Vzdělávací dětský seriál S Hurvínkem za lékařem asi nepatří k vrcholům české kinematografie.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Co dnes půjčují v televizi? - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Co dnes půjčují v televizi? - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Vzdělávací dětský seriál S Hurvínkem za lékařem asi nepatří k vrcholům české kinematografie. A ani další nabídka nové internetové videopůjčovny České televize není nijak oslnivá. Seriály, pár starších pohádek, večerníčky, několik dílů Cestománie. A několik dobrých českých filmů.

Také televize Nova provozuje virtuální videopůjčovnu a také v její takzvané „pestré nabídce“ dá člověku dost práce najít něco, s čím by stálo za to strávit večer. Ale nakonec se to zřejmě podaří a může to být kupodivu třeba Jim Jarmusch, kterého by dramaturgové Novy do prime-timu asi nezařadili. Stahování stojí od 9 korun (jeden díl večerníčku na ČT) po 78 (film z lechtivé sekce „pro dospělé“ na Nově). Shrnuto: je to pohodlné, ale není to kdovíjaká nabídka. Možná člověk nakonec raději vstane a dojde si do videopůjčovny za rohem.

Něco to ale přece jenom znamená. Obě nejsilnější televize v Česku přitakaly tendenci, kterou už nejde ignorovat. Nejenom stále více hudby, ale i stále více televize si budeme opatřovat na internetu. A televizní program nebudeme konzumovat, nýbrž tvořit. A bude to stejně snadné jako natáhnout se pro ovladač. A bude to za peníze, ale možná také zdarma. Televize ABC takhle jednoduše nabízí například jednotlivé díly seriálu Lost. Přístup však mají jenom uživatelé z USA.  Od konce minulého roku se lze na televizi dívat také přes internetovou stránku Joost.com a to je nabídka i pro Čechy. Televizní kanály z celého světa tady dávají zadarmo k dispozici svůj program. Ty nejlepší kousky, jako jsou zprávy CNN anebo dokumenty National Geopgraphic, jsou sice přístupné jen z USA, ale i tak pořád zbývá několik stovek kanálů z celého světa.

„Propojení televize a internetu bude stále intenzivnější. Jen ještě zbývá doladit věci, jako je formát nebo způsob financování,“ říká Patrik Zandl, znalec internetu a momentálně spolutvůrce internetové televize Stream.cz. Televizní diváci se zřejmě blíží ke dni, kdy naposledy pronesou větu: „Co dnes dávají v televizi?“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].