Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Nemodli se, pracuj

Příliv cizinců do českých měst je rychlý a masový. Například v Plzni proslulé úspěšnými průmyslovými zónami dnes pracuje legálně přibližně 17 tisíc zahraničních dělníků. A podle kvalifikovaných odhadů tu žije stejné množství tzv. nelegálů, lidí, kterým z těch či oněch důvodů vypršelo povolení k pobytu, ale vrátit domů se nechtějí. Dohromady tedy pětina obyvatel. Podobná je situace i v dalších průmyslových oblastech.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Umí zametat trávu? - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Umí zametat trávu? - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Kasárna Hůrka na okraji Pardubic dříve sloužila k ochraně sousední semtínské chemičky. Dnes jsou největší místní ubytovnou pro zahraniční dělníky. Bydlí jich tu přes tisíc, nejvíc je Vietnamců a jsou tu také Bulhaři, Rumuni, Slováci, Poláci, občas k nim přibudou Mongolové. Ubytovávají je tady pracovní agentury dovážející dělníky pro pardubické firmy. Jenom největší místní zaměstnavatel, tchajwanský výrobce součástek do počítačů Foxconn, zaměstnává kolem tří tisíc cizinců.

Klasické čtyřpodlažní kasárenské bloky mají novou fasádu, v části z nich pokračují vnitřní úpravy – jako ubytovna slouží dva roky a zájem o ně stoupá. Ale stoupají i obavy lidí ze sousedství.

„To víte, s cizinci je to těžké – jiná mentalita, jiná kultura,“ vysvětluje ve své kanceláři ředitelka ubytovny a podává krátký výčet problémů. „Vaří na zemi, ničí koberce, zvrací z oken, ničí sušáky na prádlo… Musíme je učit, učit, učit.“ Výklad trochu narušuje její bílý pudlík znovu a znovu se dožadující, aby mu házela hračku. „Nejhorší jsou Poláci, kteří se nejvíc opíjejí a často vytahují nože. Vietnamci jsou prostě jiní, vaří si rýži ve velkých kotlech s nějakou tou jejich trávou a všechno tím zasmradí. No a slovenští Romové pochopitelně kradou, a tak není divu, že lidé v okolí ubytovny nemají cizince rádi.“

Personál ubytovny se však…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].