Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kacířští Češi

Pokud jde o projekt založený na víře zvaný evropská politická integrace, Česká republika je nebezpečně kacířskou zemí. Neznamená to, že by Češi byli vůči Evropské unii nepřátelští – přestože je v Bruselu kdekdo z pohodlnosti řadí mezi hlavní „euroskeptiky“. Češi si spíš libují v něčem podvratnějším: v podrývání hlavních zažitých pravd EU.

V průběhu historie byli kacíři stíháni ukrutnými tresty – a není divu. Většina systémů postavených na víře dokáže odolávat hrozbám od nevěřících, hříšníků a jim podobných. Ovšem kacíři jsou ohrožením zevnitř: jsou to věřící rozkolníci, kteří zpochybňují základní články víry. Pokud jde o projekt založený na víře zvaný evropská politická integrace, Česká republika je nebezpečně kacířskou zemí. Neznamená to, že by Češi byli vůči Evropské unii nepřátelští – přestože je v Bruselu kdekdo z pohodlnosti řadí mezi hlavní „euroskeptiky“. Češi si spíš libují v něčem podvratnějším: v podrývání hlavních zažitých pravd EU.

To nyní začíná hrát důležitou roli. Prvního ledna Češi převezmou štafetu předsednictví EU, budou předsedat všem zasedáním a určovat agendu na příštích šest měsíců. Během jejich předsednictví určitě přijde na přetřes budoucnost Lisabonské smlouvy, zatímco se irská vláda bude horko těžko snažit najít způsob, jak vyřešit skutečnost, že irští voliči v červnu smlouvu odmítli v referendu. A můžete vzít jed na to, že v zahraniční politice se na čelné místo v agendě EU v roce 2009 prodere Rusko.

Na obou těchto frontách se Češi provinili nedostatečnou pravověrností. Britští konzervativci rádi tvrdí, že česká středopravá ODS je v Evropě jejich nejbližším ideologickým spojencem. (Jsme ze stejného těsta, chvástal se prý jeden tory v Evropském parlamentu, až na to, že oni nerozumějí kriketu.) To není až tak docela přesné. Britští…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].