Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Mobilní operátoři mají povinně evidovat uskutečněné i neuskutečněné hovory. Plynou z toho nějaká rizika?

Rizika evidování hovorů jsou především ve vytváření rozsáhlých databází, které jsou zajímavé např. z hlediska komerčního využití samotnými provozovateli služeb, případně i orgány jinak oprávněnými do databází vstupovat

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: VLADIMÍR MLYNÁŘ - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: VLADIMÍR MLYNÁŘ - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

VLADIMÍR MLYNÁŘ

bývalý ministr informatiky

Ano, plynou, i když tato konkrétní směrnice je zbytečně mediálně démonizována. Už dávno se shromažďují údaje o tzv. telekomunikačním provozu a nyní k nim „pouze“ přibývají další údaje. Vážné je ale to, že takto, po malých krůčcích, pro které vždy existují nějaké rozumné důvody, roste a sílí „Velký bratr“! Problém je to, že válka s terorismem způsobuje, že politici ustupují požadavkům policie a různých tajných služeb a pořád rozšiřují rozsah údajů, které jsou o lidech sbírány. A největší chybou je, že současně už ale nevzniká nový systém civilní kontroly policejních složek.

DANA MARKLÍKOVÁ

tisková mluvčí Českého telekomunikačního úřadu

Zákon je upraven tak, aby se rizika vylučovala. Například doba uchovávání provozních a lokalizačních údajů nesmí být kratší než 6 měsíců a delší než 12 měsíců. Pak se musejí tyto údaje zlikvidovat. Ze zákona rovněž vyplývá povinnost ČTÚ předat komisi EU statistiku, která zahrnuje: 1) případy, kdy byly příslušným orgánům poskytnuty informace; 2) čas, který uplynul ode dne uchování údajů do dne, kdy příslušný orgán požádal o postoupení údajů; 3) případy, kdy nebylo možné vyhovět žádosti o poskytnutí údajů. ČTÚ navíc provádí kontroly, zda jsou dodržována pravidla důvěrnosti komunikace aj.

JIŘÍ PETERKA

nezávislý konzultant a publicista

Je třeba rozlišovat: uskutečněné hovory operátoři musejí zaznamenávat (a činí tak) již delší dobu. Spíše než rizika zde vnímám nemalé náklady, které jsou s tím spojeny a které v konečném důsledku nese zákazník, ať již skrze ceny služeb či skrze své daně. U neuskutečněných hovorů je situace jiná. Nový zákon říká, že operátoři je mají evidovat – ale pouze tehdy, pokud jejich systémy příslušná data již dříve generovaly a zpracovávaly. A to nedělaly. Takže pokud operátoři nechtějí, ani dnes nemusejí s evidováním neuskutečněných hovorů začít. Mobilní operátoři již dali najevo, že nechtějí.

LUDMILA NOVÁKOVÁ

Úřad pro ochranu osobních údajů

Rizika zde nepochybně jsou. Náš úřad uznává potřebnost efektivních právních nástrojů v boji proti závažné trestné činnosti, zejména terorismu, nicméně tato opatření mají současně citelný dopad na oblast ochrany osobních údajů a soukromí lidí obecně. Rizika evidování hovorů jsou především ve vytváření rozsáhlých databází, které jsou zajímavé např. z hlediska komerčního využití samotnými provozovateli služeb, případně i orgány jinak oprávněnými do databází vstupovat. Je tedy nutno klást důraz na důsledné zabezpečení těchto databází, na účinnou kontrolu přístupu k údajům a jejich dalšího využití.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 38/2008 pod titulkem Anketa: Mobilní operátoři mají povinně evidovat uskutečněné i neuskutečněné hovory. Plynou z toho nějaká rizika?