Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Janoušek a Bém

Prověřuje policie pražského primátora Pavla Béma a jeho přítele, lobbistu Romana Janouška, jak psal tento list před 14 dny?

Prověřuje policie pražského primátora Pavla Béma a jeho přítele, lobbistu Romana Janouška, jak psal tento list před 14 dny? Odpověď šéfa protikorupční jednotky Jiřího Nováka na tuto otázku je jednoznačná: neprověřuje. A Novák popírá i další naši informaci, že totiž jeho detektivové založili na tyto dva muže spis Blaník. Má tedy pravdu Respekt, nebo šéf protikorupčního útvaru? Zdá se to být neuvěřitelné, ale podle našich informátorů je pravda na obou stranách.

Když policie vyšetřuje důležitou kauzu s politickým pozadím, udělala by vážnou chybu, kdyby stručnou informaci v tisku o šetření potvrdila a varovala „prověřované“. To je jasné. Ale v případě Bém a Janoušek je to ještě trochu složitější. Pokusme se to vysvětlit.

Základem každého „prověřování“ nebo „šetření“ je podezření, že byl spáchán nějaký trestný čin. Policie zjistí, kdo má s trestným činem něco společného, a nasadí odposlechy, sledování, ptá se svých agentů, vyhodnocuje veřejné i tajné dokumenty a to vše se hromadí v operativním spisu. Stává se, že na základě takového spisu není nikdo nikdy obviněn, ale to neznamená, že se nestaly zločiny jako třeba korupce, vydírání, zneužití pravomoci. Jen se je z nějakých důvodů nepodařilo vyšetřit.

Stejný je půdorys případu Bém–Janoušek. Podle našich informací, potvrzených dvěma důvěryhodnými zdroji, se policie začala zabývat některými smlouvami týkajích se desítky lukrativních domů na Václavském náměstí, protože jejich vlastníci nebo nájemci mají spojení na organizovaný zločin. Při tomto pátrání narazili detektivové na některé problémy se smlouvami týkajícími se paláce Blaník, pronajatého společnostmi Romana Janouška. A při sběru informací se ve spisu začaly objevovat informace o Janouškových a Bémových pokusech získat pro pražský magistrát třetinu akcií privatizovaného pražského letiště – evidentně kvůli tomu, aby mohl Bém a zastupitelé spolurozhodovat o kupci letiště a získat podíl na provizích či dokonce úplatcích za stomiliardový obchod. Podobné informace měla BIS a mimochodem – od ministra vnitra Ivana Langra by bylo nezodpovědné, kdyby k prověření těchto informací nedal souhlas.

Takže ve skutečně odborném policejním pojmenování nejsou Bém a Janoušek prověřovanými osobami. Prověřovány jsou domy na Václavském náměstí. Šéf protikorupční policie Jiří Novák ve svém prohlášení tvrdí, že žádný spis Blaník neexistuje. Připouštíme, že námi uvedené jméno nemusí být přesné. Respekt pokračuje v pátrání kolem privatizace letiště a začal se zajímat i o smlouvy v paláci Blaník a o různé pronajímatele. Výsledky naší práce v nejbližší době zveřejníme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 37/2008 pod titulkem Janoušek a Bém