Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Lex Vesecká

Podle informací Respektu je už rozhodnuto o osudu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké.

Podle informací Respektu je už rozhodnuto o osudu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Na podzim bude odvolána a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil si jako záminku vezme jím připravovaný zákon o reformě státního zastupitelství. Návrh doporučuje změnu systému v odvolávání a jmenování nejvyššího státního zástupce a tento bod se stane nástrojem, který Veseckou z postu odstraní. I když to, co plánuje ministerstvo na státním zastupitelství, se stěží dá nazývat nějakou reformou, ale k tomu se dostaneme později.

Jiří Pospíšil se Vesecké nemůže jen tak zbavit. Její zásahy v případu Čunek ubraly koaliční starosti premiérovi Topolánkovi. Renata Vesecká zcela jistě není typ osobnosti, který by dokázal sám od sebe tahat za provázky, a zcela jistě měla ke svým krokům nějaké posvěcení z nejvyšších vládních míst. Řada indicií na to ukazuje. Jenže nakonec vše zrežírovala velmi neobratně a její jednání a zásahy v kauze Čunek postavily její úřad do toho nejtemnějšího podezření na zneužití práva a fakt, že řadu vlivných státních zástupců můžeme dle soudního rozsudku (zatím nepravomocného) nazývat mafiány, je hodně výmluvný. Ministr Pospíšil jednání Vesecké dlouho kryl a teď má velký problém, a pokud nevyřeší Veseckou, možná by musel odejít sám.

Ministr a jeho úředníci tedy vymysleli reformu státního zastupitelství. Zatím jedinou plánovanou změnou, o které mluví úřad podrobněji, je jmenování nejvyššího státního zástupce. Doba jeho šéfování by měla být omezená (pět, šest, nebo sedm let), jmenování by musel podepsat i prezident. Zákon prý přesně vymezí způsob odvolání. V okamžiku, kdy bude schválen, bude muset být znovu jmenován nejvyšší státní zástupce. A to bude konec Vesecké.

Je smutné, že je kvůli odvolání jedné osoby nutné zneužít tak potřebný krok, jako je reforma státního zastupitelství. To dnes nemá o nic větší nezávislost než za totality. Způsob, jak ponižujícím způsobem je podřízeno ministerstvu spravedlnosti, nemá v Evropě obdoby. Takový systém zaručuje jediné – vystrašení státní zástupci nevyšetřují závažné trestné činy, které se týkají mocných. Místo skutečné reformy tvoří ministr zákon na odvolání nejvyšší státní zástupkyně. Lex Vesecká, řekněme. S prakticky nulovým dopadem na lepší chod justice a ochranu zákona.

Problém je i to, že do podzimního jmenování šéfa žalobců bude zasahovat ještě prezident Klaus, jehož právní povědomí je ohraničeno nekontrolovatelnou touhou nenechat si do ničeho mluvit. Brát jako záruku větší nezávislosti státních zástupců jeho podpis na jmenování jejich šéfa je prostě nonsens.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].