Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Tři oříšky pro Evropu

Každý ví, čím bude Amerika žít tento rok: volbou prezidenta.

Unie je ekonomický gigant, který se zatím chová jako politický trpaslík. Obyvatelé jiných velmocí jen stěží skrývají své pohrdání.Každý ví, čím bude Amerika žít tento rok: volbou prezidenta. Ale čím bude žít Evropa? Ratifikací nečitelné reformní smlouvy EU? Máme i jiné možnosti. Zatímco Amerika bude volit, Evropa by se měla v roce 2008 soustředit na tři výzvy: zaměstnanost, muslimové, sousedé.

Více a lépe pracovat

Začněme zaměstnaností. Potřebujeme více pracovních míst, ale hrozí nám, že jich bude naopak méně, neboť asijští dělníci se na globálním pracovním trhu prosazují efektivněji. Potřebujeme tato pracovní místa, abychom potlačili sociální zlo nezaměstnanosti, abychom zvedli životní úroveň a abychom podpořili naši stárnoucí populaci.

Evropanů pracuje ve srovnání s Američany méně a také kratší dobu. Poté co si prezident Nicolas Sarkozy odpočinul se svou novou láskou pod egyptskými pyramidami, vrátil se do Francie se slibem pustit „pracovní síly“ z řetězu. Jeho analýza je brutálně jednoduchá: „Nepracujeme dost, zatímco jiní pracují víc.“ Pokud „víc“ nemá znamenat „hůř“ – tedy pracovat déle za menší mzdu –, potom to musí znamenat pracovat „lépe“: využívat naše znalosti, vyhledávat mezery na globálních trzích, využívat talenty, které zatím jen dřímají. A jelikož Evropa chce jít světu příkladem v ekologii, musí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].