Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Netýrat děti podruhé

Kauza týraných chlapců v Kuřimi se snad ani nedá vnímat s odstupem. Někdo ji programově ignoruje, jiní v novinách hltají každý nový detail. Paradoxní je, že dobré informace v tomhle případě neznamenají hlubší pochopení.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Kauza týraných chlapců v Kuřimi se snad ani nedá vnímat s odstupem. Někdo ji programově ignoruje, jiní v novinách hltají každý nový detail. Paradoxní je, že dobré informace v tomhle případě neznamenají hlubší pochopení. Čím víc toho o týrání Ondřeje s Jakubem víme, tím méně mu rozumíme. Temný a nepřehledný spletenec pravděpodobně úplně nerozmotá ani soud s pěticí pachatelů, který začal minulý týden v Brně. Několik dílčích poučení však nabízí.

Problém moci

Vypadá to, že svět se pořádně zbláznil. Tedy – soudě podle četby novin. V sousedním Rakousku psychopati zavírají děti do sklepů, mučí je a znásilňují. Zdravotní bratr v havlíčkobrodské nemocnici jen tak pro zábavu povraždí několik lidí injekcí s heparinem. Na jižní Moravě muž zotročí skupinu penzistek a zřídí cosi mezi sektou a pracovním lágrem. A k tomu Kuřim – matka se sestrou brutálně týrají děti, několik známých s tím chodí vypomáhat, do rodiny je vpašována podivná převtělující se bytost, kolem se motá tajemný vůdce sekty a rozkazy udílí pomocí esemesek neznámý „doktor“.

Těžko říct, zda těchto hrůzu budících případů v poslední době přibylo, nebo jen shodou náhod vypluly na povrch. Zneklidňují svou nepochopitelností, tím, že na nutkavou otázku „jak se to mohlo stát“ nenalézáme uspokojivé odpovědi. Všechny však mají společného jmenovatele – téma zneužívání moci. Ať ve sklepě,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].