Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Umění šťastného rozvodu

Čím dál víc mužů zoufale bojuje o své děti, mnoho rozvedených žen potichu upadá do chudoby. Čím to je? A co všechno se musí změnit, aby konec lásky v Čechách mohl znamenat naději na začátek nového a aspoň trochu radostného života?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Hlavně se nevzdat. (Jiří Fiala) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Hlavně se nevzdat. (Jiří Fiala) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

I když mu právě nasazovali želízka, nebyl to pro něj důvod k panice. Na cestě do vězení přesně věděl, jaké to bude. To jídlo. To ticho. To čekání. Nebude to trvat dlouho a brzo ho zase pustí. Stejně jako před čtyřmi lety. Tenkrát sice seděl v Ruzyni celý vánoční měsíc pro podezření, že unesl svého syna Tomáše, ale česká justice musela nakonec uznat omyl a přiznat za vazbu odškodné. I proto zůstal Jiří Fiala v klidu i teď na začátku dubna, když mu nasadili pouta za to, že blokoval Městský soud v Praze. „Ty dva dny ve vězení jsem strávil celkem v pohodě,“ říká s klidem mladý muž. A nezní to, jako by byl rozhodnut, že se tam už nikdy nevrátí.

Jiří Fiala je rozvedený. A není přehnané tvrdit, že rozvod mu úplně obrátil život naruby. A tehdy před patnácti lety to byl dobrý život. Díky znalostem cizích jazyků měl atraktivní práci v zahraničním obchodu, ze štědrého platu si s manželkou a dvěma syny mohli dovolit hezký byt v Praze a chalupu na venkově.

Po dvanácti letech manželství se však štěstí zamotalo. Proč se s ním manželka rozvedla, tomu Jiří dodnes tak úplně neporozuměl. Jisté však je, že se se ženou nebyli schopni dohodnout na tom, jak se budou starat o své děti. Jeho život se od té doby točí jen kolem advokátů, soudních řízení a protestních akcí. Ztratil práci, musel se vystěhovat z bytu a jediný cíl, který už osm let sleduje den co den, je, aby …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].