Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Diskriminuje Česká pošta zákazníky?

Pokud je Václav Klaus pozván na konferenci a pozvání přijme, jsou veškeré náklady s tím spojené hrazeny pořadatelskou stranou.

Na přepážkách státního podniku Česká pošta je možné platit pouze kartami Poštovní spořitelny, karty jiných peněžních ústavů pošta nepřijímá. Podle informací pracovníků pošty je to kvůli tomu, že „ČSOB, jejíž je Poštovní spořitelna součástí, vybavila bezplatně přepážky všech pošt snímači čipových karet, které jiné karty než karty vydané Poštovní spořitelnou neakceptují“. Moje otázka tedy zní: „Jedná se o diskriminaci klientů jiných bank, či nikoli?“

Renata Rosendorfská

Odpovídá právnička Eva Petlachová ze Sdružení obrany spotřebitelů:

Situace by se na první pohled mohla jevit jako diskriminační, ovšem máme zde judikát Nejvyššího správního soudu, v němž soudci zaujali stanovisko, že podnikatel nemá povinnost na rozdíl od peněžní hotovosti přijímat platební karty. Je jen na úvaze obchodníka, zda a jakou kartu bude přijímat, a nepřijímání platebních karet tedy neznamená diskriminaci spotřebitele.

Nad touto problematikou lze ale uvažovat i z hlediska možného omezování hospodářské soutěže (případné zneužití dominantního postavení), protože Česká pošta je státní podnik mající smlouvu pouze s jednou z největších bank – ČSOB, a dle tvrzení České pošty jí ČSOB poskytla výhodně určité vybavení. Dotázala jsem se na to právníka z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, ale ten se nedomnívá, že by možnost platit jediným typem karty na poště ovlivnila koncového zákazníka při výběru karty více než ostatní její vlastnosti (poplatky, možnost kontokorentu, typ karty, možnost platby a nákupu přes internet, výše transakce, úrok z částky na účtu atd.). Proto nedochází k nastavení nerovných podmínek pro konkurenční soutěžitele – banky.

Kdo hradí přednáškové cesty prezidenta Klause?

Zajímá mne úhrada nákladů návštěv Ing. Václava Klause na „antioteplovacích“ konferencích a jeho častých přednáškových cest do USA. Jsou tyto jeho aktivity soukromé, nebo oficiální? Když soukromé, kdo to hradí a proč, když oficiální, kdo mu k tomu dal mandát, aby nám za peníze daňových poplatníků dělal po světě ostudu?

MVDr. Jan LS Pudil

Ptali jsme se prezidentova mluvčího Petra Hájka:

Pokud je Václav Klaus pozván na konferenci a pozvání přijme, jsou veškeré náklady s tím spojené hrazeny pořadatelskou stranou.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 18/2008 pod titulkem Diskriminuje Česká pošta zákazníky?