Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Bylo by dobré vyhlásit pobytovou amnestii pro ilegální imigranty a umožnit jim přístup na trh práce?

Anketa: Bylo by dobré vyhlásit pobytovou amnestii pro ilegální imigranty a umožnit jim přístup na trh práce?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Parisa Zangari - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Parisa Zangari - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

PARISA ZARGARI

vedoucí komunitního centra InBáze, Berkat

V současnosti by vyhlášení pracovní amnestie pro ilegální migranty bylo systémovým a prozíravým krokem, který by v budoucnosti, kdy počet pracovních imigrantů poroste, umožnil tuto situaci lépe řešit a regulovat. Restriktivní politika státu vůči ilegální migraci je do určité míry nutná, ale spolu se zdlouhavým a problematickým způsobem získávání legálního pobytového statusu situaci neřeší, ale často neefektivně omezuje její důsledky i proti zájmům tohoto státu. Nyní je integrace nelegálních migrantů a jejich rodin do společnosti nemožná, nicméně je nutné s těmito lidmi počítat.

JIŘÍ KNITL

člen správní rady Poradny pro uprchlíky

Domnívám se, že legalizace pobytu současných nelegálních přistěhovalců na našem území je jednou z mála cest, jak vysvobodit mnoho poctivě pracujících cizinců z rukou mafiánů a novodobých otrokářů. Tímto způsobem bychom jim umožnili žít v naší zemi důstojně, bez obav, a navíc získali i více peněz z daňových odvodů státu. Samozřejmě, že jakákoli „amnestie“ tohoto druhu by musela jít ruku v ruce s úpravou legislativy, abychom v budoucnu nemuseli řešit podobný problém. S přihlédnutím k současné situaci v Evropě bychom se toho mohli v České republice dočkat. Jsem optimista.

TOMÁŠ HAIŠMAN

Odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra

Podmínky vstupu a pobytu cizinců na území ČR jsou jasně definovány zákonnými předpisy. Dodatečné prominutí splnění daných podmínek by vedlo k tomu, že cizinci, kteří na území vstupují legálně, by se posléze ocitli ve stejném postavení jako cizinci, kteří zákonné podmínky pro vstup a pobyt na území nesplnili. A to lze vnímat jako diskriminační. Je také třeba zvážit i budoucí důsledky takového postupu. Zkušenosti členských států, které k pobytové amnestii přistoupily, jasně ukazují, že toto opatření se stává přitahujícím faktorem a vede ke zvýšení přílivu nelegálních migrantů do země.

PETR NEČAS

ministr práce a sociálních věcí

Ne. Budou mít možnost legalizovat si pobyt po zavedení zelených karet. Zelené karty znamenají jednotné povolení k zaměstnání a k pobytu pro cizince s kvalifikací odpovídající požadavku zaměstnavatele. Získat tímto způsobem práci a povolení k pobytu bude pro cizince mimo EU administrativně mnohem jednodušší a rychlejší než doposud. Nicméně i tak bude nutné mít nad situací na pracovním trhu určitou kontrolu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 17/2008 pod titulkem Anketa: Bylo by dobré vyhlásit pobytovou amnestii pro ilegální imigranty a umožnit jim přístup na trh práce?