Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Čunkova volba

Jestliže bude mít ministr zahraničí dobrou ruku při výběru auditora Čunkových účtů, máme on i my velkou šanci konečně se zorientovat v hospodaření novopečeného lidoveckého vicepremiéra.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Střídmý, spořivý, se štědrými příbuznými. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Střídmý, spořivý, se štědrými příbuznými. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Je to tak: jestliže bude mít ministr zahraničí dobrou ruku při výběru auditora Čunkových účtů, máme on i my velkou šanci konečně se zorientovat v hospodaření novopečeného lidoveckého vicepremiéra. Na rozdíl od policie, která musela Čunkovi jeho podezřelé, korupcí zavánějící příjmy složitě dokazovat, teď bude na něm, aby se před auditorem věrohodně obhájil. V případě, že mu nedodá všechny požadované dokumenty, budeme mít poprvé na stole ověřenou a veřejnou zprávu, že v jeho rodinných účtech něco zásadně nesedí. Další politický osud svůj i vlády tak drží v rukou hlavně sám Jiří Čunek.

Přesně tohle chci

Prověrku, která nyní čeká na auditory Karla Schwarzenberga, už v minulosti do jisté míry u Čunka provedla protikorupční policie při vyšetřování jeho údajného braní úplatků ve funkci starosty Vsetína. Část informací přitom unikla na veřejnost, a z nich si tak lze udělat docela dobrý přehled o vicepremiérových účtech.

Podle zjištění detektivů Čunek v roce 2002 uložil na své konto půl milionu korun, které měl podle své sekretářky a korunní svědkyně Marcely Urbanové dostat jako úplatek. Peníze měly jít od firmy, která je chvíli předtím vybrala z konta, a s níž podepsal Čunek coby vsetínský starosta pro město nevýhodnou smlouvu o prodeji obytných domů. Politik do médií nejdříve tvrdil, že šlo o rodinné úspory, ale už nevysvětlil, kde tyhle peníze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].