Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Co by to znamenalo, kdyby bylo nalezeno skutečné Ježíšovo tělo?(Viz článek Ježíšova hrobka?,Respekt 12/08)

Ježíšů žily v novozákonní době stovky a spousta jich mohla mít za otce nějakého Josefa. Ale budiž, zaspekulujme si. Kdyby se nalezly skutečné Ježíšovy ostatky, pro křesťany by to znamenalo ohromné zklamání.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Petr Pokorný - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Petr Pokorný - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Petr Pokorný

biblista, Evangelická teologická fakulta UK

Pro mnoho křesťanů by to byl šok, ale křesťanská víra by to přestála. Všechny biblické texty o vzkříšení předpokládají, že „vzkříšení“ je dílem Božím. Mohli bychom povědět, že vychází z informace o člověku obsažené v Boží „paměti“. Vzkříšení neznamená resuscitaci. Naznačuje to i Pavel z Tarsu v prvním listu do Korintu ze začátku padesátých let prvního století: „To, co zaséváš, není tělo, které vzejde.“ Vyznává-li křesťan, že Ježíš byl vzkříšen, znamená to, že Ježíšův příběh došel svého cíle u Boha a to, co reprezentuje, je smyslem a cílem lidského života i celých dějin.

Juan Provecho

kněz, vedoucí tiskového střediska České biskupské konference

Těžko říct, jak by takový objev někdo prokázal. Ježíšů žily v novozákonní době stovky a spousta jich mohla mít za otce nějakého Josefa. Ale budiž, zaspekulujme si. Kdyby se nalezly skutečné Ježíšovy ostatky, pro křesťany by to znamenalo ohromné zklamání. Naše víra stojí a padá se vzkříšením Ježíše Krista, od vzkříšení se odvíjí vše ostatní. Kdyby se ukázalo, že Ježíš vzkříšen nebyl, ztratila by víra cenu. Říkal to ostatně už svatý Pavel: „A jestliže nebyl Kristus vzkříšen, pak je naše zvěst klamná, a klamná je i vaše víra.“ Pro křesťanství by to byl konec.

Jana Šilerová

biskupka Církve československé husitské

S věřícím člověkem tahle zpráva nic neudělá. Víra nestojí a nepadá s tím, na co si lze sáhnout. Co je důležité, je očím neviditelné, správně vidíme jen srdcem, jak řekl Exupéry. Jinak to říká i pán Ježíš „nevěřícímu“ Tomášovi: „Blahoslavení, kteří neviděli a uvěřili.“ A Tomáš se při setkání se vzkříšeným Kristem styděl sáhnout do jeho ran po hřebech. Než se pousmát nad bláhovostí otázek „co by kdyby“ nebo nad čas od času nalezenými „skutečnými“ hroby, se spíš zeptám: „Co uděláš, čtenáři, se svým životem, když hrob byl prázdný?“ Pán vstal, život dal.

Zdeněk Bárta

farář, Českobratrská církev evangelická

Neznamenalo by to vůbec nic. Bible nepracuje s vědecky ověřitelnými fakty, ale vyjadřuje své hluboké pravdy literární metodou obrazů, mýtů a legend. Dělat z nich historii je vědomý podvod jak pro pana Camerona a jemu podobné, tak pro náboženské fundamentalisty. Je dobrým kšeftem podsunout Bibli nějaké tvrzení a poté je bombasticky potírat či dokazovat. Např.: Ježíšovo tělo bylo vzato do nebe (proto nemá co dělat v hrobě), potopa není mýtus, ale historie (proto je třeba nacházet Noemovu archu). Jediným důvodem rozviřování těchto senzací je komerční zájem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 13/2008 pod titulkem Anketa: Co by to znamenalo, kdyby bylo nalezeno skutečné Ježíšovo tělo?(Viz článek Ježíšova hrobka?,Respekt 12/08)