Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Proč parlament neprojednával ve druhém kole protikuřácký zákon?

Kdo je zodpovědný za to, že bylo druhé čtení novely protikuřáckého zákona v parlamentu vyřazeno z plánovaného projednávání (a z jakého důvodu)?

Kdo je zodpovědný za to, že bylo druhé čtení novely protikuřáckého zákona v parlamentu vyřazeno z plánovaného projednávání (a z jakého důvodu)?

MUDr. Jan Buryška

Ptali jsme se poslance ODS Borise Šťastného, hlavního navrhovatele protikuřáckého zákona:

Zákon nebyl vyřazen z projednávání, naopak tento týden se o něm bude v Poslanecké sněmovně definitivně rozhodovat v takzvaném třetím, závěrečném čtení. Jestli v něm pro něj většina přítomných poslanců a poslankyň zvedne ruku a poté ho schválí i Senát a následně podepíše prezident, začne platit. Česko by se tak zařadilo po bok řady evropských zemí od Anglie a Irska přes Francii až po Švédsko, kde podobná norma již existuje.

Zda bude ale zákon tenhle týden schválen, není každopádně jasné. Jeho hlavním cílem je totiž omezit kouření ve zdejších restauracích a hospodách a proti tomu se v minulosti delegáti opakovaně postavili. Jako hlavní argument uvádějí, že to povede k poklesu návštěvnosti restaurací, a tudíž i k nižším tržbám jejich provozovatelů. Pohled do okolních zemí ale podle poslance Šťastného ukazuje, že taková obava není na místě. Delegát proto naopak navrhuje radikální omezení kouření v restauracích a argumentuje přitom vysokými čísly onemocnění rakovinou v důsledku nuceného pasivního vdechování kouře nekuřáky.

Šťastného „verze“ počítá po irském vzoru se zákazem kouření v uzavřených společně sdílených prostorách zdejších stravovacích zařízení a barů. To znamená, tam kde restauratéři nebudou mít speciálně oddělený, odvětraný a neprodyšný prostor pro kuřáky, nebude možné kouřit vůbec. Na stole však leží i několik pozměňovacích návrhů, o nichž budou poslanci v souvislosti se Šťastného normou také rozhodovat, a které když schválí, značně oslabí záměr protikuřáckého zákona – omezit kouření v restauracích.

Dva nejradikálnější „pozměňováky“ předkládají Šťastného straničtí kolegové – Jozef KochanJana Rybínová. V kostce řečeno, Kochan navrhuje, aby si provozovatelé restaurací a barů mohli sami rozhodnout, zda bude jejich podnik kuřácký, nebo ne. Když se rozhodnou, že ano, stačí to jen někam viditelně označit. Poslankyně Rybínová pak prosazuje, aby restaurace větší než 100 metrů čtverečních musely mít nově stavebně oddělený nekuřácký prostor. Podniky pod 100 metrů čtverečních, kterých jsou ale v Česku tři čtvrtiny, by naopak žádný ohled na nekuřáky brát nemusely. Podle poslance Šťastného by jak návrh Kochana, tak Rybínové v podstatě nevedl k výraznému omezení kouření ve zdejších restauracích.

A jak odhaduje poslanec Šťastný šance své verze proti návrhům, které prosazují jeho kolegové Kochan nebo Rybínová? „Bude to boj až do poslední chvíle. Vůbec si netroufnu tipovat, jak to dopadne,“ říká poslanec Šťastný. „Budu ale dělat maximum pro to, aby prošla moje úprava omezující kouření.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 12/2008 pod titulkem Proč parlament neprojednával ve druhém kole protikuřácký zákon?