Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nejsme ve válce civilizací

Lakhdar Ferrat (50) je alžírský novinář a kameraman. Po studiu politologie na univerzitě v Alžíru se začal věnovat žurnalistice nejprve v novinách, později v alžírské televizi. Jeho životním tématem je islamismus.

Fotografie: Lakhdar Ferrat. - Autor: Kateřina Šafaříková • Autor: Respekt
Fotografie: Lakhdar Ferrat. - Autor: Kateřina Šafaříková • Autor: Respekt

Lakhdar Ferrat (50) je alžírský novinář a kameraman. Po studiu politologie na univerzitě v Alžíru se začal věnovat žurnalistice nejprve v novinách, později v alžírské televizi. Jeho životním tématem je islamismus. Za kritiku radikálních islamistů mu hrozila likvidace. V roce 1994 proto odjel i s rodinou do Belgie, kde získal politický azyl a kde působí jako dopisovatel pro několik arabských deníků a televizí. Loni mu vyšla první knížka pod názvem Od občanské neposlušnosti k teroru, která analyzuje marocké islamistické hnutí Al Adl Wal Ihssane (Spravedlnost a dobro). Lakhdar Ferrat je podruhé ženatý, má dvě dcery.

Před několika dny zatkla britská policie skupinu mladých islamistů, podobné akce hlásí nizozemské úřady. Co s vámi tyhle zprávy dělají?

Mám radost. Pokaždé když se podaří zadržet islamisty, oddychnu si; je to dobře pro společnost i pro samotné muslimy. Ne každý muslim je terorista a je potřeba se zbavit té fanatické menšiny, toho vředu.

Vy jste kvůli nim musel emigrovat ze své země. Jak to bylo?

Byl jsem viceprezidentem asociace alžírských novinářů na počátku devadesátých let, kdy se islamisté drali k moci v Alžírsku. Kritizoval jsem je a jako stovky ostatních novinářů a intelektuálů jsem varoval před nástupem téhle fašizující síly. Podařilo se je zastavit, jenže jsem se společně s řadou dalších dostal na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].