Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Není důvod ke klidu

Fiaska a přehmaty amerických tajných služeb by mohly být k smíchu, kdyby ovšem jejich důsledky nebyly tak závažné.

Kvůli zprávě tajných služeb bude naneštěstí těžší udržet sankce uvalené na Írán.Fiaska a přehmaty amerických tajných služeb by mohly být k smíchu, kdyby ovšem jejich důsledky nebyly tak závažné. Před rokem 2003 prohlašovaly, že Irák vlastní chemické a biologické zbraně a usiluje o jaderné. Mýlily se. V roce 2005 tvrdily, že Írán má tajný jaderný program a je rozhodnut pořídit si bombu. Dnes přiznávají, že i toto byl omyl.

V souhrnné zprávě amerických tajných služeb, zveřejněné minulý týden, se s „vysokou spolehlivostí“ tvrdí, že ačkoli Írán jadernou bombu skutečně vyvíjel, na podzim roku 2003 přestal. Do poloviny tohoto roku pak tento program pravděpodobně (tj. se „střední spolehlivostí“) neobnovil. A pokud nezískal palivo pro výrobu bomby ze zahraničí, trvalo by mu se „střední spolehlivostí“ nejméně do konce roku 2009, ale spíše až do roku 2010 až 2015, než by si potřebný jaderný materiál vyrobil doma.

Změna strategie

Co si z toho má obyčejný smrtelník vybrat? Především to, že špionáž není umění ani věda, ale systém nejlepších možných odhadů založených na neúplných důkazech. Nasvědčují-li nové důkazy tomu, že byly předchozí odhady nesprávné, je jen dobře, že jsou to špioni ochotni přiznat.

Někteří z pobouřených „jestřábů“, kteří chtějí, aby Amerika bombardovala íránské jaderné komplexy, viní tajné služby z toho, že svému nejnovějšímu hodnocení situace…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].