Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Zahřej mi mozek

Je to vynález, který vám přivede celý svět třeba až do postele. Bezdrátové připojení k internetu čili wifi vyvolalo rychle celoplanetární nadšení, ale nic netrvá věčně.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Člověk už je otrlý. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Člověk už je otrlý. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Poplašné zprávy o vlivu mobilů WHO zatím odmítá, chránit děti se prý ale vyplatí.

Je to vynález, který vám přivede celý svět třeba až do postele. Bezdrátové připojení k internetu čili wifi vyvolalo rychle celoplanetární nadšení, ale nic netrvá věčně. „Myslím, že používání wifi stejně jako mobilů může být nebezpečné. Když jsem si nechával připojovat doma internet, dal jsem přednost drátu,“ říká známý český dokumentarista Vít Klusák (27). Spolutvůrce filmu Český sen dnes patří v moři všeobecné euforie z telekomunikačního ráje k hrstce lidí, kteří dostali strach. Vybírají si méně výkonné mobily, aby zbytečně nezahřívali své hlavy, vracejí se k rušeným pevným linkám a odmítají mít doma anténu pro bezdrátový internet. Jestli rádiové vlny, které vypouštějí nejen mobily, ale i vysílače wifi, poškozují naše zdraví, zatím nikdo přesně neví. Místní skeptici ale mají i tak na co navazovat: k diskusi o škodlivosti „rádia u hlavy“ vydaly úřady za hranicemi už několik vážných varování.

Až budeme vědět

Německé ministerstvo životního prostředí doporučilo lidem, aby se rádiovému záření vystavovali co nejméně, a poslalo v tom smyslu školám instrukce: wifi přestaly používat například základní školy ve Frankfurtu nad Mohanem. Podobná doporučení vydala i rakouská lékařská komora. „Poslední studie o dlouhodobých účincích záření z mobilních telefonů ukazují, že bude prozíravé, pokud úřady doporučí, aby mu například děti byly vystaveny v omezené míře,“ prohlásila ředitelka Evropské agentury pro životní prostředí Jacqueline McGladeová v britském listu The Independent.

O jaké studii je řeč? Mluvčí agentury zřízené Bruselem (a sídlící v Kodani) Brendan Killeen odkazuje na obsáhlý materiál vydaný letos v srpnu mezinárodním seskupením vědců zvaným Bioiniative. Je zde například shrnutí práce švédských lékařů, podle nichž u lidí, kteří v posledních deseti letech velmi intenzivně používali mobily, vzrostl počet nádorových onemocnění. Světová zdravotnická organizace dosud podobné zprávy odmítala. O vlivu wifi, které vysílá stejný druh záření jako mobily, byť nižší intenzity, ve studii žádná konkrétní data nejsou. Vědci jsou ale opatrní a doporučují „používání kabelových alternativ místo wifi, zvláště ve školách a knihovnách, aby děti nebyly vystaveny zvýšeným úrovním rádiového záření, dokud nebude o možných zdravotních dopadech více známo“. Navrhují také zpřísnit zastaralé normy, které nepočítaly s tím, kolik druhů různě silné radiace z rozličných vysílačů a elektronických přístrojů dnes tělem každého z nás denně prochází.

Pokrok nezastavíš

Evropské vzrušení zatím tuzemce nechává v klidu. Téma vypadá vzdáleně, ale je to klam. Na Západě je sice připojeno mnohem víc domácností a wifi je tam mnohem rozšířenější, ale i tady se poměry mění. Většina místních dodnes používá připojení přes linku nebo kabel, ale obliba wifi roste: dnes ho má pětina uživatelů internetu. „O wifi jsem takhle nikdy nepřemýšlel, strach z toho nemám,“ říká Milan Regner, ředitel jedné z libereckých škol, na níž je k dispozici připojení bez drátu i přes kabel. „Před časem se říkalo, že počítačové monitory škodlivě vyzařují především zezadu, tak jsme kvůli tomu přesazovali žáky, a pak jsem si někde přečetl, že to není pravda. Asi je za tím zase nějaká lobby,“ myslí si ředitel.

Ani zakladatel serveru mobil.cz a známý internetový novinář Patrick Zandl si obavy nepřipouští. „Nikdy jsem nenarazil na nikoho, kdo by si stěžoval, že se kvůli wifi cítí špatně. To bylo jen u mobilů,“ říká. Evropská varování ho dost rozčilují: „Je to klasická eurounijní předposranost. Aby jim nikdo za dvacet let nevyčetl, že něco zanedbali.“ Právě kritizovanou opatrnost ale evropští úředníci považují za klíčovou. „Je důležité, aby vlády se zcela jednoduchými opatřeními nečekaly, až budou mít o škodlivých účincích stoprocentní jistotu. Třeba jak to bylo v minulosti s tabákem: vlády reagovaly velmi pomalu a poukazovaly na to, že někteří vědci s výzkumem o škodlivosti kouření nesouhlasí,“ říká mluvčí Evropské agentury pro životní prostředí Brendan Killeen.

A jak opatrné jsou české úřady? Hlavní hygienik a náměstek ministra zdravotnictví Michael Vít podle svých spolupracovníků nemá na hovory o wifi čas. Vliv radiace na lidské zdraví zkoumá jeden z odborů Státního zdravotního ústavu. „S doktorem Vítem jsme o tom mluvili. Ta opatření v Německu jsou zcela neadekvátní. Výkon wifi je podstatně nižší než výkon mobilu, to bychom museli nejdřív zakázat na školách mobily,“ říká tamní specialista Luděk Pekárek. Evropská snaha zpřísnit normy pro záření se mu nelíbí a novému výzkumu švédských vědců vůbec nevěří. „Je tam cítit vliv zelených organizací a ty brání pokroku. Není pravda, že se o vlivu elektromagnetického pole neví nic. Znám desítky prací, které jeho škodlivost popírají.“

Volba, co jsme si ochotni „pustit do hlavy“, tedy zůstává na každém z nás. I když jen do určité míry. Les vysílačů mobilních operátorů v českých městech den ode dne houstne. A operátoři podle dnešních zákonů a benevolentních hygienických norem mohou prosadit stavbu vysílače i proti vůli majitele domu, na jehož střechu ho chtějí umístit.

„Elektromagnetickým smogem jsme zamořeni čím dál víc, ale člověk je otrlý a přežije všechno,“ hýří optimismem fyzička Eleonora Čermáková z Vysokého učení technického v Brně. „Můj osmiletý vnuk sedí u wifi už víc než rok a já v tom jeho rodičům nebráním. Je to prostě pohodlné. Tak se dneska žije.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].