Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Na českých hřbitovech se rozsvěcely svíce za duše zemřelých. Pokračující hypoteční krize v USA způsobila rekordní propad bank na tuzemském akciovém trhu. Pražským židovským městem neprošel plánovaný pochod neonacistů snažících se oslavit 69. výročí největšího pogromu na Židy v hitlerovském Německu známého jako křišťálová noc.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Na českých hřbitovech se rozsvěcely svíce za duše zemřelých. Pokračující hypoteční krize v USA způsobila rekordní propad bank na tuzemském akciovém trhu. Pražským židovským městem neprošel plánovaný pochod neonacistů snažících se oslavit 69. výročí největšího pogromu na Židy v hitlerovském Německu známého jako křišťálová noc. Čeští komunisté si na Olšanských hřbitovech v Praze připomenuli památku velké bolševické revoluce v Rusku. Poprvé za 82 let od nálezu dovolili Egypťané světu zhlédnout mumii faraona Tutanchamona. Jakmile vás někdo koupí, je konec – cizince zajímá jen ekonomika, řekla Hospodářským novinám Eva Štěpánková (62), zakladatelka a majitelka zdejšího kosmetického impéria Ryor, o něž nedávno bez úspěchu projevili zájem vyslanci věhlasné americké konkurence Elisabeth Arden. Symbolický hon na lišku ukončil jezdeckou sezonu. Z konta plzeňských státních žalobců se ztratilo 100 tisíc korun zadržených policií při zátahu na dealery drog v Plzni. Reportéři deníku MF Dnes zjistili z uniklých policejních odposlechů, že se zavražděným „králem českého podsvětí“ Františkem Mrázkem udržoval v letech 1998–2002 úzké vztahy šéf poradců premiéra Miloše ZemanaMiroslav Šlouf.Měl jsem ho svým způsobem rád – vadilo mi, že ho zabili, odpověděl poté Šlouf na otázku novinářů, jaké byly jejich vztahy; Šlouf zároveň Mladé frontě přiznal, že s gangsterem Mrázkem „besedoval o záležitostech českého průmyslu“, o privatizaci bank a obsazování nejvyšších policejních postů. Rostoucí cena ropy zatřásla trhy. Česká armáda se rozhodla darovat Afghánistánu 12 svých nepotřebných vrtulníků a posílit tak budování nového afghánského národního vojska. V Praze hrál Paco de Lucía. V Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem se vzpomínalo na Voyager 1 a Voyager 2, americké sondy, které už 30 let putují vesmírem k okrajům sluneční soustavy.

Působí to tady na mě hrozně tupě, jako bych byl v nějaké nádobě – vždycky, když chci rozpažit a protáhnout se, tak do něčeho narazím; možná je to i tím, že to tady příliš znám a že mě nic neprovokuje a nemotivuje. Upadám tu rychle do stereotypu, což mne zabíjí, kdežto v Paříži nebo v Londýně na to nemám čas, odpověděl na otázku Respektu „proč nežijete v Čechách? Praha vám nestačila?“ v Londýně žijící výtvarník Hynek Martinec (26), který za svůj obraz Zuzana v pařížském ateliéru získal prestižní britskou cenu BP Portrait Award. Sociální demokraté a zelení se shodli, že jejich společným kandidátem do blížící se prezidentské volby bude proti Václavu Klausovi česko-americký ekonom Jan Švejnar. V zatopeném lomu u Svobodných Heřmanic zahynula polská potápěčka. Tuzemští podnikatelé a průmyslníci sepsali petici o strategických potřebách zdejší ekonomiky a v ní vyzvali Topolánkovu vládu, aby už konečně stanovila pevné datum pro přijetí eura a aby to datum bylo raději dřív než později. Víc než ty rány mne bolí nevděk, postěžoval si médiím místostarosta Třebíče Miloš Mašek poté, co jej v kanceláři několikrát udeřil rozzlobený občan snažící se přimět radnici, aby pomohla zoufalým obyvatelům nových městských bytů, které byly postaveny se špatnou hlukovou izolací; útočník svůj čin vysvětlil nutností bránit se naopak proti Maškově agresivitě, což přivolaná policie vzhledem k místostarostovu nedávnému fyzickému útoku na tázající se reportéry České televize nevyloučila. Zdražily poplatky katastrálních úřadů. Analytici dospěli k závěru, že příští rok české domácnosti zabrzdí svoji dosavadní vysokou spotřebu a začnou spořit. Výpověďmi dalších a dalších svědkyň pokračoval v Hradci Králové soud s někdejším dirigentem dětského pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumilem Kulínským, který je obžalován, že během své kariéry zneužil minimálně 49 nezletilých sboristek. Muzeum Vysočiny oznámilo, že se nezadržitelně rozpadá jeden z jeho nejcennějších exponátů – nejstarší dort ve střední Evropě, jehož drolící se 130 let stará tři patra z piškotového těsta není nikdo schopen zachránit. Po babím létě přišla vichřice a sníh. Nový model Škody Superb testoval se zahalenou karoserií svoji výdrž v americkém Údolí smrti.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].