Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Korunu českou nedáme

Centrální banka otočila o sto osmdesát stupňů a postoj kabinetu podporuje stejně vehementně, jako když před časem přijetí eura propagovala. Argumenty, které vládní politici a centrální bankéři používají, vedou k jedinému závěru: koruna budiž zachována co nejdéle…

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Guvernér ČNB Zdeněk Tůma a jeho tým tvrdě hájí zachování české měny. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Guvernér ČNB Zdeněk Tůma a jeho tým tvrdě hájí zachování české měny. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Nejdříve vládní politici a ekonomové tvrdili, že kvůli stanovení data pro přijetí jednotné evropské měny je nutné schválit reformu veřejných financí a rozpočet na příští rok se schodkem do tří procent hrubého domácího produktu. Jinak Česko nemá šanci splnit kritéria, která po každém uchazeči o euro požaduje Evropská unie. Teprve pak bude možné stanovit cíl, tedy termín přijetí eura. Reformní zákony jsou schválené, sněmovna přijala i základní bilanci státních financí. A titíž ministři teď mluví úplně jinak. Česká ekonomika tu unijní stále ještě dohání, a než s ní srovná krok, bude trvat řadu let. A v této době není dobré se zbavovat existence vlastní měny a měnové politiky, protože při sbližování hraje nejvýznamnější roli, říkají vládní politici a centrální bankéři.

„I kdybychom splnili všechna maastrichtská kritéria, nemohl bych jako tvůrce měnové politiky doporučit vstup České republiky do eurozóny, protože dosud neprocházíme stejným hospodářským cyklem jako státy eurozóny. Konvergence pokračuje a ještě jsme daleko,“ vysvětloval postoj centrálních bankéřů člen bankovní rady ČNB Mojmír Hampl na nedávném semináři nazvaném Euro versus koruna. Například co se životní úrovně týká, je Česká republika zhruba na 70 procentech Evropské unie. V jakém stadiu „sblížení“ by musela být, aby přijala euro, však centrální bankéři ani politici neříkají.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].