Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Tudy cesta nevede

Hejtman Středočeského kraje Petr Bendl má problém.

Fotografie: Tak tady stálo na sedm set slovanských chýší. (Archeolog Martin Kuna na místě nálezu) - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Tak tady stálo na sedm set slovanských chýší. (Archeolog Martin Kuna na místě nálezu) - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Hejtman Středočeského kraje Petr Bendl má problém. Výstavba silnice, která má propojit Roztoky u Prahy s metropolí, se už několik měsíců nepohnula ani o píď a řešení je zatím v nedohlednu. Každý den zdržení přitom stavbu za dvě stě padesát milionů prodražuje. Tentokrát za tím ale nestojí – jak si stavbaři často stěžují – spory s ochránci životního prostředí. Silničáře zastavili staří Slované. Respektive nález jejich bývalého sídliště, které co do velikosti nemá ve světě obdoby.

Slovanská megapole

„O zdejším slovanském osídlení víme už od osmdesátých let,“ říká archeolog Martin Kuna, který nás provází po úzkém pásu země mezi Vltavou a železniční tratí. Právě tudy budoucí silnice povede. Po chvíli chůze narážíme na čtvercové jámy – odkryté základy bývalých středověkých obydlí. Archeologové už je prozkoumali a spolupráce se silničáři při tom prý byla výborná. Jak se ale během výzkumu ukázalo, skutečný počet bývalých slovanských chýší vysoko přesahuje ty nejodvážnější odhady. A nastaly potíže.

„Čekali jsme, že objevíme sto domů,“ vzpomíná Kuna na naděje svého týmu. „A kolegové si přitom ťukali na čelo.“ V Česku se totiž až dosud našlo maximálně deset slovanských obydlí pohromadě. Avšak jak stavební stroje postupně odkrývaly zeminu, nalézali udivení vědci důkazů o osídlení stále víc. „Ve skutečnosti je tady těch obydlí okolo sedmi set,“ odhaduje Kuna. Proč žilo v těžce přístupném vltavském údolí tolik lidí najednou, zůstává pro archeology záhadou. Nic podobného nikdo nikdy neobjevil. Archeologové zatím jenom s nadsázkou říkají, že se u Vltavy zřejmě usídlila družina praotce Čecha.

Sekli se o polovinu

Fenomenální objev ale příliš nenadchl úředníky Středočeského kraje. Kraj totiž musí podle zákona archeologický výzkum platit – jako investor stavby silnice. Neočekávané nálezy přitom výzkum prodražily. Sedm milionů od kraje už archeologové utratili a od té doby žádají další čtyři. „Nedá se nic jiného dělat. I pro nás je to naprosto výjimečná situace,“ říká Kuna. Z krajského úřadu však přichází stále stejná odpověď: nedáme, protože nemáme. „Položku, ze které financujeme takové výzkumy, jsme prostě vyčerpali,“ říká tiskový mluvčí úřadu Martin Kupka. A hejtman Bendl netají svoje rozčilení: „Chápu, když se někdo v kalkulaci rozpočtu sekne o deset procent. Ale tady se sekli skoro o polovinu!“ Celý spor tak má zatím jediný výsledek: archeologové zastavili výzkumy, a tím pádem stojí i stavba nové silnice. Ta se podle zákona může naplno rozběhnout až poté, co vědci dokončí svoji práci.

V poslední době se přece jen začal rýsovat příslib budoucího řešení. Ministr kultury Václav Jehlička krajským úředníkům po několika urgencích slíbil, že další průzkumy zaplatí z rozpočtu svého úřadu. Jen s tím se ale středočeský hejtman Petr Bendl nehodlá spokojit. Chce prosadit změnu památkového zákona. „Stát by měl mít pro podobné případy trvale vyčleněnou rozpočtovou rezervu,“ říká. Archeolog Martin Kuna souhlasí: zákon podle něj není jasně formulovaný. „Ale princip, že kdo památky ničí, má zaplatit jejich záchranu, tak ten se musí zachovat,“ dodává.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].