0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Politika13. 10. 200711 minut

Ocelář, který se vyzná

Už roky patří mezi zdejší nejbohatší podnikatele. Na rozdíl od řady svých kolegů nebyl nikdy spojován s nejtemnějšími tunelářskými a korupčními kauzami.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Už roky patří mezi zdejší nejbohatší podnikatele. Na rozdíl od řady svých kolegů nebyl nikdy spojován s nejtemnějšími tunelářskými a korupčními kauzami. Teď se ovšem jméno úspěšného majitele Třineckých železáren Tomáše Chrenka (44) objevilo v kauze podezřelého podnikání expremiéra Grosse a jeho image utrpěla vážný šrám. Jestli dnes může někdo zásadně přispět k rozklíčování zamotaného příběhu, kde se to hemží podezřením z korupce, zneužití politiky ve prospěch soukromého profitu a špinavých financí pro boj o moc, je to právě Chrenek. Jeho role v celé hře by totiž mohla být zásadnější, než dnes veřejně prezentuje.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Ruda – můj osud

I když vstupujeme do jeho rozlehlé kanceláře nad Václavským náměstím přesně v domluvený čas, Tomáš Chrenek nás jako opravdu vlivný a zaneprázdněný člověk nechává chvíli čekat. Po několika minutách pak přichází, pevně nám tiskne ruku a sedá si do čela stolu. Jeho tvář je od začátku sevřená velmi přísným výrazem, častý pohled na hodinky a podrážděné odpovědi prozrazují skrývanou nervozitu.

V tu chvíli noviny už několikátý den za sebou chrlí nové a nové střípky do stále poněkud rozsypané mozaiky Grossovy podezřelé koupě čtvrtmiliardového balíku akcií společnosti Moravia Energo. Tedy firmy, kterou Chrenek v roce 2000 spoluzakládal. To už byl bohatým a známým podnikatelem; do společnosti lidí, kteří se vyznají a vědí, jak &„…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc