Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ve hvězdách

Náš hrdina v Texasu

Osmého října 1832 vplouvá do newyorského přístavu plachetnice Dobrá naděje.

Fotografie: Proč nemají stejná práva jako já? (Věznice pro otroky v USA – snímek Dignowityho se nedochoval) - Autor: Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Proč nemají stejná práva jako já? (Věznice pro otroky v USA – snímek Dignowityho se nedochoval) - Autor: Repro Respekt • Autor: Respekt

Osmého října 1832 vplouvá do newyorského přístavu plachetnice Dobrá naděje. Mezi pasažéry je dvaadvacetiletý mladík v uniformě polského revolucionáře. Anglicky neumí stejně jako tisíce dalších imigrantů ani slovo. V Novém světě se ale neztratí. Dobrodružný život a na svou dobu nevídaná starost o práva černochů a indiánů z něj udělají patrně nejvýznamnějšího Čecha v USA 19. století.

Za svobodu, za svobodou

Antonín Michal Dignowity se narodil roku 1810 v Kutné Hoře jako poslední, desáté dítě horníka. Otec trval na tom, aby řádně chodil do školy, ale po odpoledních musel ještě pomáhat doma. Dráteničí, vyrábí na koleně sirky, sbírá léčivé rostliny… Vyučí se strojníkem. Osiří, přesto pošilhává po studiích v Praze. Místo nich ve snaze vyhnout se odvodu do rakouské armády (za metternichovského absolutismu se rukovalo nejméně na čtrnáct let) utíká v létě 1830 pomáhat Polákům v jejich povstání proti ruské nadvládě.

Povstání vyvrcholilo střetnutím za severovýchodní hranicí monarchie. „Před námi Rakušané, za námi carova armáda, jedni čtyřikrát, druzí aspoň desetkrát silnější než my!“ vzpomínal později. Antonín Dignowity, následován hrstkou krajanů, se v sebevražedném vzepětí probíjí z obklíčení. Pro Rakousko dezertér, pro Rusko rebel, vlastně nemá jinou volbu: proniká Pruskem do Hamburku, odtamtud lodí do Ameriky.

Procestoval šestadvacet…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].