Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa

Státní úřady a soukromé firmy mají díky rozvoji technologií stále více informací o našem soukromí. Obáváte se tohoto vývoje?

Fotografie: Igor Němec - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Igor Němec - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Igor Němec,

předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů

Ano, obávám. Nejvíce znepokojující je rychlost vývoje technologií, aniž by proběhla společenská diskuse, kde vymezit zákonné hranice jejich použití. Např. jsme se ještě nestačili vyrovnat s problematikou radiofrekvenčních čipů a minulý týden se na konferenci ochránců osobních údajů v Montrealu hledalo, jak chránit soukromí v souvislosti s rozvojem nanotechnologií. Technické prostředky jsou a byly zneužitelné vždycky. Podstatnější je, že se spousta rozhodnutí, která mají dopad na naše soukromí, děje za nedostatku společenské diskuse. A to už není jen ohrožení soukromí, ale i útok na lidskou svobodu.

Daniel Dočekal

šéfredaktor serveru iHned, IT novinář

V otázce ochrany soukromí máme velmi málo možností. Telefony může vždy někdo odposlouchávat, mobilní telefon může vždy prozradit naši pozici, internetová komunikace je vždy někde odchytitelná, platební karty umožňující sledovat naše nákupní vzorce a radiofrekvenční čipy hrozí invazí do našeho soukromí více než kdy předtím. Ano, odpověď na otázku, zda se podobných věcí obávám, je jednoznačně kladná. A největší riziko je ve snadnosti, kterou dnešní informační technologie dávají do rukou těm, kdo podobné informace a údaje budou chtít jakkoliv zpracovávat. Nikdy to nebylo snazší.

Daniel Vaněk

forenzní genetik

Ztráta soukromí, která se díky hyperbolicky rostoucímu segmentu nových technologií každým dnem zvětšuje, je obludně velká. Před 20 lety jsme rozhodně nebyli tak jako dnes ovečkami ve spárech internetu, mobilů, čipů či biometrických karet. Nechci být prorokem špatných zpráv, ale bojím se, že třeba masivní zneužití databází DNA nás teprve čeká. Pokud nebude v ČR urychleně přijat přísný zákon o DNA, tak si zanedlouho budou soukromé subjekty listovat v naší soukromé knize genetických informací a prodávat informace pojišťovnám či farmaceutickým firmám.

Radko Jelínek

obchodní ředitel softwarové firmy Sprinx Systems

Je naivní domnívat se, že nějaká ochrana soukromí existuje nebo že vůbec kdy existovala i v minulosti. Rozdíl je v tom, že s rozšiřováním moderních technologií, jako je internet a mobilní telefony, jsou dnes citlivé údaje o našem soukromí dostupné výrazně širšímu okruhu lidí, tedy nejen vyvoleným. Pokud bychom tomu chtěli zabránit, museli bychom se zbavit všech vymožeností, které nám moderní doba přináší. Vyrobit zbraň hromadného ničení je dnes schopná i soukromá osoba, také proto nelze zastavit využití technologií pro účely sledování soukromí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].