Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Měla by být propagace komunistických symbolů trestná?

Samotnou vizuální prezentaci symbolů spojených s propagací extremistických názorů bych netrestal, pokud by se nejednalo o činnost bezprostředně ohrožující životy či schopnou způsobit vážnou újmu na zdraví.

Autor fotografie: ISIFA • Autor: Respekt
Autor fotografie: ISIFA • Autor: Respekt

Miroslav Mareš

politolog, odborník na extremismus

Samotnou vizuální prezentaci symbolů spojených s propagací extremistických názorů bych netrestal, pokud by se nejednalo o činnost bezprostředně ohrožující životy či schopnou způsobit vážnou újmu na zdraví. Pokud se ovšem český stát rozhodl omezit svobodu projevu, není důvodu, aby toto omezení bylo směřováno jen proti neonacistům a rasistům, ale mělo by být rovnoměrně aplikováno proti všem narušitelům svobody, včetně dogmatických marxistů-leninistů.

Petr Zídek

historik a redaktor LN

Zákaz komunistických symbolů je hloupost. Máme zakázat Aeroflotu létat do Prahy, protože má ve svém znaku srp a kladivo? A co až přijede hrát pohár UEFA bělehradská Crvena zvezda? A co srp a kladivo na rakouské vlajce? Omezování svobody projevu je nepřípustné. Dvojí metr uplatňovaný vůči nacistickým a komunistickým symbolům by měl být odstraněn dekriminalizací nacistických symbolů. Když se chce někdo promenovat v uniformě SS nebo s Che Guevarou na triku, ať tak činí. Naše demokracie to unese.

Vojtěch Cepl

ústavní soudce

Nejsem přítelem trestního postihování užívání symbolů, protože se v podstatě jedná o omezení svobody projevu. Na druhé straně komunistické symboly by měly být ve stejné kategorii jako nacistické. Problematické je, že například rudá pěticípá hvězda bývá používána i v jiných kontextech a pro označení jiných fenoménů.

Michal Gregorini

autor výtvarného projektu

Trikem proti komunismu

Rozhodně by měla být trestná propagace komunistických symbolů v souvislosti s komunistickou ideologií. Pokud jich někdo používá k šíření nedemokratických myšlenek a historicky ověřitelných nepravd, nechť za touhu omezovat svobodu nese i odpovědnost. Pokud ale někdo kope za Rudou hvězdu do míče, není důvod ho perzekvovat. Měli bychom se spíš snažit o dekomunizaci společnosti. Jestli tomu novela zákona pomůže, bude to dobře. Podstatu problému ale asi nevyřeší.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 40/2007 pod titulkem Anketa: Měla by být propagace komunistických symbolů trestná?