Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Konec básníků v Čechách?

Kdepak, básníci ještě nevymřeli! Pravda, uživit se poezií je dnes takřka nemožné. S tím však žádný z novodobých básníků ani nepočítá.

Kdepak, básníci ještě nevymřeli! Pravda, uživit se poezií je dnes takřka nemožné. S tím však žádný z novodobých básníků ani nepočítá. Dočkat se uznání u „kolegů“ a redaktorů poetických serverů je pro ně dostačující odměnou.

Je to velmi příjemný pocit, zabrouzdat na webové stránky, kde lidé odhalují své duše, kde větrají splíny zhrzené lásky a nenaplněné touhy. Za nahlédnutí určitě stojí stránky www.totem.czwww.pismak.cz. Na obou adresách naleznete nejen poezii, ale také prózu, fotografie, různé literární soutěže i akce, komentáře a diskuse. Tyto domény jsou trošičku přehuštěné a člověku trvá, nežli se zorientuje.

Čistě básnickou adresou je www.poezie.cz. Stránky jsou mnohem jednodušší, a tím také přehlednější. Redaktoři poezie.cz rozdělují zaslaná díla do dvou kategorií: ta lepší jsou zařazena mezi „přijatá“, ta slabší pak mezi „nepřijatá“, nicméně žádný z příspěvků nekončí v koši. Reakce čtenářů tak mohou přimět redakci k přeřazení příspěvku.

Zkuste si to jednou, až budete mít před sebou poklidný zimní večer, v ruce sklenku vína a nohy v teplých papučích – možná vám taková návštěva vrátí vzpomínky na dobu, kdy jste sami psali velká slova na pivní tácek nebo na lístek z tramvaje. Číst příspěvky může každý, a pokud chcete přidat komentář nebo zaslat vlastní tvorbu, stačí se jen zalogovat.

Autor je spolupracovníkem Respektu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 4/2007 pod titulkem Konec básníků v Čechách?