Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Logický absurdní svět

Myslím, že už není daleko doba, kdy noviny začnou zveřejňovat pravidelnou analýzu stavu ropných trhů, podobně jako uveřejňují předpověď počasí.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Myslím, že už není daleko doba, kdy noviny začnou zveřejňovat pravidelnou analýzu stavu ropných trhů, podobně jako uveřejňují předpověď počasí. Za hranicemi mediální sféry se to už děje: nejdůležitější přehled situace, „Zprávu o ropných trzích“, vydává každý měsíc Světová agentura pro energii (IEA) na stránkách www.oilmarketreport.org. Zpráva má obvykle kolem padesáti stran a je dělena na části týkající se poptávky, zdrojů, stavů ropy v zásobnících, cen, kapacity přepravy a stavu rafinerií.

Zpráva nabízí zásadní, zcela neideologický obraz politického a ekonomického dění ve světě viděný prizmatem nikoli válečných konfliktů, ale energie. Hlavní editor Lawrence Eagles bývá často citovanou veličinou a jeho závěry, či dokonce celé texty jsou okamžitě překládány do ruštiny, arabštiny a dalších jazyků. Píši o této věci hlavně proto, že naše noviny přetékají hloupostmi o drobných přestupcích druhořadých politiků, takže na skutečně důležité zprávy se často vůbec nedostane.

Co se o povaze doby můžeme dozvědět z několika dřívějších zpráv? Především nás zarazí časté používání slova „tight“, tedy napjatý, našponovaný. Nejsou k dispozici volné zásoby kvalitní ropy, na kterou si rafinerie v minulosti zvykly, vytěžená ropa je jen s obtížemi a v napjatém režimu dopravována nákladně udržovanými ropovody. Scházejí tankery i kapacita rafinerií. Ropný průmysl volá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].