Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Atomová renesance

Americký jaderný regulační úřad Nuclear Regulatory Commission (NRC) očekává v příštích několika měsících dvanáct žádostí o povolení k výstavbě nových jaderných reaktorů na sedmi různých místech.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Americký jaderný regulační úřad Nuclear Regulatory Commission (NRC) očekává v příštích několika měsících dvanáct žádostí o povolení k výstavbě nových jaderných reaktorů na sedmi různých místech. A počítá s tím, že příští rok se mu na stole ocitnou plány patnácti reaktorů do dalších jedenácti lokalit.

Budou to první úplné žádosti o výstavbu nových jaderných elektráren v Americe po třiceti letech. Pokud budou všechny schváleny, zvýší se počet reaktorů ve Spojených státech zhruba o třetinu. Objem výroby jaderné energie přitom vzroste ještě dramatičtěji, protože nové reaktory budou výkonnější než starší typy. Současný zápal pro budování reaktorů tak znamená, že dlouho očekávaná americká „jaderná renesance“ se brzy stane skutečností.

Neochota bank půjčovat na stavbu jaderných elektráren trvá, stát ale nabízí dotace. To, zda je to skok kupředu, nebo krok zpět, se teprve uvidí. Místo aby byla jaderná energie „příliš levná na to, aby ji stálo za to měřit“, jak kdysi radostně hlásali její zastánci, ukázala se být od 70. let příliš drahá na to, aby vůbec stála za úvahu. Problém je ve financování: vybudovat jadernou elektrárnu je velmi drahé, její provoz je však relativně levný – na rozdíl od plynových elektráren, u kterých je tomu naopak.

Mají-li být jaderné elektrárny ziskové, musí se postavit rychle, aby se co nejvíce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].