Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Novinky

Knižní novinky pro tento týden.

Michail Michailovič Bachtin: François Rabelais a lidová kultura středověku a renesance, přeložil Jaroslav Kolár, Argo, 490 stran

Klíčové dílo sovětské historiografie, které do Československa přineslo v 70. letech důkaz, že dějiny nejsou jen příběhem nekonečného třídního boje, ale představením s nespočtem malých dramat. „Pojal Rabelaisův román jako umělecké přetvoření a umocnění projevů lidové kultury za středověku a renesance a vymanil jeho výklad ze spojování díla především s tradicemi oficiální vysoké literatury. V takovém starším pojetí jeví se jednotlivé, už na první pohled zřejmé a zcela nesporné prvky lidových kulturních projevů v Rabelaisově románu jako elementy pouze modifikující, víceméně náhodně začleňované. Bachtin naopak zdůrazňuje principiální důležitost těchto prvků pro koncepci a umělecké ztvárnění díla jako celku,“ píše o publikaci v doslovu její překladatel Jaroslav Kolár.

Dagmar Šimková: Byly jsme tam taky, Monika Vadasová-Elšíková, 135 stran

Dlouhých čtrnáct let strávila Dagmar Šimková (1929–1995) v bolševickém kriminále, z toho dva dny na svobodě, když se jí podařilo krátce utéct z pracovního tábora. Tenhle moment Milan Paumer, člen odbojové skupiny bratří Mašínů a sponzor vydání publikace, vyzdvihuje na přebalu knihy: „Klobouk dolů před tou ženskou, že měla takovou odvahu. Že to udělala, přestože věděla, co ji čeká. Takových lidí nebylo moc.“ Klobouk dolů i před otevřeným stylem jejího psaní: „Mladé dívky i babizny-šeredy se líbají v jídelně, na dílnách, na dvoře, v umývárně, všude, kam oko dohlédne. Nedá se jít na záchod, kdy potřebuješ, musíš počkat, až milenci vystoupí ven. Cikánky odolávají. Je to proti jejich morálce, žena patří odedávna muži. Posmívají se tatčům a žalují na ně, ale za tabák míchají lektvary lásky a prodávají je tatčům, aby kouzlem získali tu, která vzdoruje psaníčkům a serenádám.

Karel Škrabal: Strašpytel, Druhé město, 96 stran

Čtvrtá sbírka brněnského básníka, jednoho ze zakladatelů sdružení Vítrholc. Jeho nové verše ukazují, že oním strašpytlem z názvu knihy asi nebude samotný Škrabal, který nejde pro přímé slovo daleko. Najdeme zde jeho lascivní básně o intimních dívčích partiích i variace na styl slavnějších kolegů, které nechává psát o CzechTeku 2005. Takhle by podle něj například sjezd technařů popsal Andrej Stankovič: „Na Czechteku/ před Czechtekem/ nesmí nikdo hrát/ Váš policejní stát.“

Dagmar Hochová: Mot Hai Ba – fotografie z Vietnamu 1961, Herrmann & Synové, 192 stran

Soubor dosud nepublikovaných fotografií Dagmar Hochové (1926) z cesty po Vietnamu z roku 1961. Kniha navazuje na její loni vydanou reportáž ze Sovětského svazu, která byla rovněž málo známou částí tvorby legendy československé humanistické fotografie.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].