Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Co se čte v Respektu

Fritjof Capra: Bod obratu (Maťa – DharmaGaia, 2002). Tahle knížka byla v 80. letech bestsellerem všech západních alternativců.

Fritjof Capra: Bod obratu (Maťa – DharmaGaia, 2002). Tahle knížka byla v 80. letech bestsellerem všech západních alternativců. Capra, profesí fyzik, v ní ukazuje, jak myšlenkové paradigma, na kterém vyrostly všechny moderní vědy, přivedlo společnost do ekologické, sociální a duševní krize.

Chvíli jsem si říkal, jestli má vlastně cenu knihu číst po pětadvaceti letech, nakonec si ale ten odstup naopak docela užívám. V něčem je Capra skutečně vizionářský, třeba když mluví o zdraví a medicíně nebo obrovském nebezpečí jaderné energetiky (čtyři roky před Černobylem). Jindy trochu naivní, když klade na stejnou úroveň socialistické a kapitalistické ekonomiky jako špatně fungující systémy. Pro leckoho jeho práce příliš balancuje na hraně intelektuály ne zrovna respektované kategorie new age, ale nedělám si z toho hlavu. Caprova chuť přemýšlet o směřování společnosti a hledat lepší alternativy vývoje je silně nakažlivá a množství odkazů a citací z jiných děl může být inspirací pro další četbu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 33/2007 pod titulkem Co se čte v Respektu