Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Turecko do Unie patří

Když člověk pochopí politické a sociální poměry v Turecku, zjistí, že námitky vůči tureckému členství v EU nejsou zcela podložené. Namísto toho začíná postupně objevovat argumenty, které jsou pro turecké křeslo v Bruselu.

Má se skutečně připojit Turecko k Evropské unii? To je otázka, která se po nedávných volbách v této zemi znovu nastolila a se kterou si mnozí Evropané nevědí rady. Někteří skeptičtější zastávají názor, že Turecko není dostatečně demokratické na to, aby se stalo členem velké evropské rodiny. Jiní připomínají, že Turecko je převážně muslimský stát a přijetí dalších téměř sedmdesáti milionů muslimů do Evropy, která již nyní řeší problémy s muslimskými minoritami, situaci nezjednoduší.

Nicméně když člověk pochopí politické a sociální poměry v Turecku, zjistí, že tyto námitky vůči tureckému členství v EU nejsou zcela podložené. Namísto toho začíná postupně objevovat argumenty, které jsou pro turecké křeslo v Bruselu.

Proti nesvobodě

Nejdříve zmíním argument o nedemokratičnosti – že Turecko není dost demokratické, aby splnilo standardy EU –, je pravda. Bohužel, Turecko má autoritářskou státní strukturu, která přinesla v posledních osmdesáti letech pět vojenských intervencí, útlak náboženských menšin a etnických skupin, jako jsou Kurdové, a mnoho dalších porušení lidských práv. Nicméně od začátku roku 2000 se Turecko neustále přeměňuje a zbavuje svých autoritářských tradic právě díky procesu začleňování do Evropské unie. Za posledních pět let tyto změny přinesly mnoho zásadních reforem, díky nimž mohou užívat více svobody turečtí občané všech náboženských menšin, kultur a názorů, a právě požadavky Evropské unie v tomto procesu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].