Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Polemika

Udělala nejvyšší státní zástupkyně v kauze Čunek chybu?

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká předminulý týden oznámila, že odebírá případ vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) přerovskému státnímu zástupci a přiděluje jej do Jihlavy. Vyvolala tím ostré reakce opozice a spekulace o politickém nátlaku, který na ni měla vyvíjet vláda.

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká předminulý týden oznámila, že odebírá případ vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) přerovskému státnímu zástupci a přiděluje jej do Jihlavy. Vyvolala tím ostré reakce opozice a spekulace o politickém nátlaku, který na ni měla vyvíjet vláda.

Marie Benešová

bývalá nejvyšší státní zástupkyně, stínová ministryně spravedlnosti ČSSD

Politické tlaky k této funkci prostě patří, ale nesmíte jim podlehnout a snažit se zavděčit. Nakonec se stejně nezavděčíte.

Renata Vesecká

nejvyšší státní zástupkyně

Pro rozhodování Nejvyššího státního zastupitelství nebylo a ani nemohlo být podstatné, zda věc je v počátcích, či před obžalobou a zda je vláda před vzestupem, či krachem.

Marie Benešová: Zda jednala paní Vesecká pod politickým tlakem jen odhaduji, ale myslím si, že jednala. Již několik měsíců byla tato kauza spojována s pádem vlády Mirka Topolánka a výrok ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, že s obžalovaným nemůže sedět ve vládě, to jenom podtrhl. Přišel v momentě, kdy se uzavíralo vyšetřování a kauza byla připravena k podání obžaloby.

Navíc nejvyššího státního zástupce v České republice jmenuje a odvolává vláda na návrh ministerstva spravedlnosti a u nejvyššího státního zástupce tak může učinit dokonce i bez udání důvodů. Tento model je ve světě již výjimečný. Snažila jsem se to změnit, ale můj návrh,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].