Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Vzpoura zdrojů

Na internetu se odehrála zvláštní přestřelka: reportér technologického měsíčníku Wired Fred Vogelstein se přel s internetovým podnikatelem a vlivným blogerem Jasonem Calacanisem o telefonické interview.

Fotografie: Hlavně kontrolu nad svými slovy. (Jason Calacanis) - Autor: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: Hlavně kontrolu nad svými slovy. (Jason Calacanis) - Autor: EGP • Autor: Respekt

Na internetu se odehrála zvláštní přestřelka: reportér technologického měsíčníku Wired Fred Vogelstein se přel s internetovým podnikatelem a vlivným blogerem Jasonem Calacanisem o telefonické interview. Novinář se marně snažil přemluvit Calacanise k rozhovoru po telefonu – ten zatvrzele vyžadoval e-mailovou výměnu. Na první pohled to vypadá jako dětinská taškařice. Ale skrývá se za tím důležitý příběh o nástrahách, kterým čelí žurnalistika.

Jaké jsou argumenty obou stran? U novináře je to zřejmé: e-mailové interview bude ochuzené o tón a nuance Calacanisovy řeči, nezaznamená emoce, rozhovor bude suchý a málo živý. Novináři, věčně pracující pod tlakem uzávěrky, navíc potřebují odpovědi rychle a musí mít možnost ihned pokládat doplňující otázky. Při telefonickém rozhovoru mají navíc šanci, že zpovídaný se bude míň hlídat a v nečekaném záchvatu upřímnosti omylem řekne pravdu. To jsou pádné důvody, kvůli kterým novinář řekl, že chce mluvit jen po telefonu.

Jenže silné argumenty jsou i na druhé straně. Calacanis tvrdí, že s novináři má bohatou zkušenost a že jsou zruční v překrucování citací. Za pravdu mu dává například veterán americké žurnalistiky Dan Gillmor: „Z pohledu zdroje skoro každý článek něco pokazí,“ a dodává, že každý žurnalista by si měl vyzkoušet, jaké je to být zdrojem.

Calacanis navíc žurnalistům vytýká, že citace potřebují hlavně proto, aby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].