Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Možná přijde i Pohanka

Potkat se s nimi je zhola nemožné. Ve svých poslaneckých lavicích nesedí a na veřejnosti se neukazují. Bylo tomu tak i minulý týden:

Fotografie: Jejich hlasy má prý vláda v kapse. Mají něco v kapse oni? - Autor: Lidové noviny • Autor: Respekt
Fotografie: Jejich hlasy má prý vláda v kapse. Mají něco v kapse oni? - Autor: Lidové noviny • Autor: Respekt

Pátrání po ceně, kterou koalice zaplatí za podporu refore.

Potkat se s nimi je zhola nemožné. Ve svých poslaneckých lavicích nesedí a na veřejnosti se neukazují. Bylo tomu tak i minulý týden: přestože poslanci Michal Pohanka a Miloš Melčák rozhodnou o osudu dlouho připravované ekonomické a sociální reformy, je prakticky vyloučeno si s nimi o tomto klíčovém tématu české politiky popovídat. Premiér sice naznačuje, že má jejich hlasy jisté, zatím ale neprozradil, jakými argumenty je přesvědčuje. Na obavy, že na scénu vtrhla politická korupce nebo zastrašování, je brzy, ale na místě je krajní obezřetnost. Podobná podezření by mohla složitý kompromis v podobě vládní reformy spolehlivě uškrtit hned na startu.

A to byl konec

„Je to na premiérovi,“ popisuje zákulisní vyjednávání o podpoře reformy poslanec ODS Walter Bartoš. „Premiér sdělil, že se o to postará. Nechávám to na něm,“ doplňuje místopředseda poslanců této strany Václav Mencl. „Je to úkol pana Topolánka,“ přidává ministr práce Petr Nečas (ODS). „Je to v kompetenci předsedy vlády,“ říká místopředseda lidoveckých poslanců Tomáš Kvapil.

Koaliční delegáti svému šéfovi evidentně věří a po detailech jeho jednání o podpoře reformy nepátrají. „Nakonec je budeme muset protlačit naší křehkou většinou,“ prozradil před časem Hospodářským novinám svou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].