Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Policisté v zajetí hvězdiček

Je to nečekaná událost sledovat české policisty, jak vytáčejí sirény, hromadně pískají a mávají transparenty.

Je to nečekaná událost sledovat české policisty, jak vytáčejí sirény, hromadně pískají a mávají transparenty. Strážci pořádku u nás ještě nikdy nedemonstrovali, takže to pozornost určitě vyvolává.

Jen málokdo však při sledování záběrů protestujících věděl, o co vlastně jde. Veřejnost jen matně tuší, že jde o peníze. Tady ale už pozornost končí, vždyť policisté mají mnohem větší problémy, než jsou sumy na výplatních páskách. Policejní sbor je v těžké krizi, není schopen podávat profesionální výkony, je považován za zkorumpovaný a má slabé velení. O tomto problému policisté nemluví, možná jim ani nedochází, že pověst jejich profese je až tak špatná. A to je jejich největší problém.

Nostalgie po hodnostech

Zůstaňme chvilku u peněz, o kterých policisté stále mluví. Je tu totiž jedna zajímavá otázka: Jak je možné, že berou menší platy než loni, ačkoli jim služební zákon platy zvýšil? Porozumění tomuto paradoxu je klíčem k pochopení hloubky bažiny, ve které se sbor pohybuje.

Vtip je v tom, že rezort vnitra vždy dostával peníze na výplaty na všechna tabulková místa policistů, tedy i na ta, na kterých nikdo ve skutečnosti nepracoval. Prostě peníze, které zbyly po volných tabulkových místech (šlo zhruba o miliardu a půl) se rozdělily na odměnách mezi sloužící policisty a každému z nich vyskočila měsíční výplata rázem o osm až deset tisíc korun. Nový zákon takové výplaty odměn nedovoluje, a tak přestože byl policistům letos zvýšen základní plat,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].