Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Souboj na internetu

Přesouváme se na internet, zavelel loni známý magnát Rupert Murdoch, šéf největšího mediálního impéria vlastnícího například britské Times či americký New York Post.

Přesouváme se na internet, zavelel loni známý magnát Rupert Murdoch, šéf největšího mediálního impéria vlastnícího například britské Times či americký New York Post. Značná část inzerce se totiž stěhuje právě na internet. Zatímco v roce 2004 utratily firmy za reklamu na internetu 14 miliard dolarů (šlo o pět procent světových nákladů na inzerci), letos to bude 22 miliard. Většinu z nich pohltí postupně internetové vyhledávače – jejich příjmy se loni zvýšily o 40 procent. Lidé na Západě je totiž používají jako vstupní bránu do světa internetu. To ale majitelům vyhledávačů nestačí. Pokud nechtějí zahynout v tvrdé konkurenci, musí jít dál. Do dalších zemí, do mobilů, využít i ostatní média a udržet internetuchtivé zájemce na svých stránkách co nejdéle.

Do Číny a na mobily

Kudy na to? Nejjednodušší možností je usídlit se v další zemi. Vyhledávač sice může být technicky umístěn na serveru kdekoliv na světě (Google třeba „mluví“ z Ameriky 35 jazyky), ale čím je blíže počítačům uživatelů, tím rychleji pracuje. Nemluvě už o zadavatelích reklamy. Velkým firmám se vyplatí zavolat si třeba z Čech, Koreje nebo Číny do Spojených států, ale už to neudělá řezník na rohu. Přitom právě zisky z téhle „malé“ reklamy rychle rostou. Vyhledávače totiž dokážou dobře určit, kdo má o co zájem a odkud je. Reklama tak může být účinná, a zároveň levná.

Hlavním cílem je Čína. Internet tam podle údajů www.internetworldstats.com používá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].