Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Na palubě Patmosu

Dalibor Veselý je profesorem na univerzitě v Cambridgi a členem světového společenství vědců Religion, Science, Environment. Publikuje knihy a články týkající se problémů tvořivosti, humanistických aspektů architektury, výtvarného umění, poetiky a hermeneutiky architektury.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Dalibor Veselýje profesorem na univerzitě v Cambridgi a členem světového společenství vědců Religion, Science, Environment. Narodil se roku 1937 v Praze, kde studoval architekturu a dějiny umění, účastnil se architektonických soutěží a také aktivit uměleckých skupin Konfrontace a „D“ (Medek, Koblasa, Nepraš aj.). V roce 1968 emigroval do Velké Británie, od roku 1978 vede na Univerzitě v Cambridgi diplomní ateliér a postgraduální studie dějin a filozofie architektury. Mimo to působil jako hostující profesor na mnoha předních vysokých školách (Harvard University, University of Pennsylvania, Institute of Technology, Atlanta aj.), v posledních deseti letech spolupracuje také s řadou institucí v Praze. Publikuje knihy a články týkající se problémů tvořivosti, humanistických aspektů architektury, výtvarného umění, poetiky a hermeneutiky architektury.

Jste jediným českým členem společenství Religion, Science, Environment. U nás moc známé není. Co to je za tajemné uskupení?

Hlavním motivem pro jeho vznik byla potřeba navázat dialog mezi myšlením politiků, odborníků a vědců a eticky orientovaným myšlením teologů. Je to něco jako ekologicko-duchovní iniciativa. Vzniklo před osmnácti lety, kdy se na řeckém ostrově Patmos sešlo za tímto účelem na 60 světových expertů nejrůznějších oborů přírodních, humanitních a náboženských věd.

Ostrov Patmos v tom…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].