Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Chávez ve jménu Bolívara

Letos byli v Latinské Americe znova zvoleni tři prezidenti: Inácio Lula da Silva v Brazílii, Hugo Chávez ve Venezuele a Álvaro Uribe v Kolumbii. Z těchto tří je bezesporu nejvíce vidět a slyšet Huga Cháveze. Muž, jenž prohlašuje na půdě OSN o americkém prezidentovi, že je to ďábel, a slibuje latinskoamerickému kontinentu „bolívarskou revoluci“ v duchu někdejšího bojovníka proti španělskému kolonialismu Simóna Bolívara. Hugo Chávez jistě měl a bude mít na vývoj v Latinské Americe vliv. Jde o to, jak velký.

Demokracie sílí, ale…

Latinská Amerika má za sebou klíčový rok. Po volbách v 11 zemích se zahalila od hlavy po paty do demokratického obleku. A právem. Přestože se dnes hovoří o tom, že region se noří do „levicového nebezpečí“, skutečné proporce jsou pestřejší. Prestižní nezisková organizace Latinobarómetro konstatovala, že „demokracie je na kontinentu nebývale upevněna“.

Výsledky jejích průzkumů byly zveřejněny 8. prosince na tiskové konferenci v Santiagu de Chile, kde má organizace sídlo, a zároveň i v týdeníku The Economist. V dokumentu se odráží zejména situace po volbách uskutečněných v letošním roce. Ty proběhly bez násilných střetů, bez křiklavého falšování výsledků a také bez následných vojenských převratů. Přes tato nepopíratelná fakta existuje obava, že v některých zemích se demokratická volba přehoupne do autoritářského režimu.

Hugo Chávez povládne Venezuele i příštích šest let a již…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].