Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Staří mladí v Národní galerii

Odpůrci Milana Knížáka to vlastně mají jednoduché: pro svou kritiku můžou použít i jeho projekty, kterými jim hodlá sebrat vítr z plachet. Třeba výstavu Spřízněni..., která probíhá do 19. 11. v pražském Veletržním paláci.

Díky dobročinné nadaci se Knížákova instituce rozrůstá o skvělá, ale i vysloveně slabá díla.

Odpůrci Milana Knížáka to vlastně mají jednoduché: pro svou kritiku můžou použít i jeho projekty, kterými jim hodlá sebrat vítr z plachet. Třeba výstavu Spřízněni…, která probíhá do 19. 11. v pražském Veletržním paláci.

Současné umění mi nevadí

Jedna z hlavních výtek adresovaných Knížákovi zní takto: Národní galerie za jeho sedmileté vlády ztratila zájem o naše současné umění, takže odmítá podporovat novou generaci autorů prezentováním či akvizicemi jejich děl. Původ této kritiky spadá do počátku nového tisíciletí, kdy se Knížák nepohodl s několika mladými výtvarníky a série vzájemných urážek vyvrcholila rozvázáním plodné spolupráce s pořadateli Ceny Jindřicha Chalupeckého, určené právě pro výtvarný dorost. Generální ředitel se tenhle argument snaží v poslední době vyvracet. Uspořádal dvě mezinárodní bienále současného umění a zmínku o nákupech děl „z široké základny mladých umělců“ zařadil v loňské výroční zprávě galerie do výčtu jejích hlavních úspěchů.

Také expozice Spřízněni… zapadá do snahy vedení galerie vylepšit si mediální, respektive veřejný obraz. Jestliže se člověk mohl dosud o většině akvizicí současného umění dozvědět právě jen z výročních zpráv, nyní je může v Národní galerii vidět na vlastní oči. Konkrétně jde o výběr tvorby lidí, od kterých pro galerii nakupuje Nadace Jana a Milan Jelínek, což je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].