Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Návrat do země La Mancha

Volver, který nyní vstoupil do našich kin, je jedním z nejvýznamnějších filmů roku.

Fotografie: Hold neorealistickým hrdinkám. - Autor: UP4U • Autor: Respekt
Fotografie: Hold neorealistickým hrdinkám. - Autor: UP4U • Autor: Respekt

Volver, který nyní vstoupil do našich kin, je jedním z nejvýznamnějších filmů roku. V Cannes mu unikla Zlatá Palma jen o vlásek, Almodóvar za něj získal cenu za scénář a šestice hlavních představitelek si společně odnesla cenu za ženský herecký výkon. Režisérova novinka ještě dostala výroční cenu filmových kritiků FIPRESCI a je horkým kandidátem na Oscara.

S poselstvím poledního filmu Pedra Almodóvara mají ale problém i zapálení feministé. Už ten úvod: temperamentní španělská hudba doprovází jízdu kamerou podél vesnického hřbitova, který je plný žen pečujících o náhrobky mrtvých mužů. Je to film o ženách, o jejich energii, odpovědnosti, iracionalitě a zvláštním způsobu myšlení, a muži se tu objevují jako dekorace anebo častěji jako lenoši, hlupáci, násilníci a otroci svých zvrhlých choutek.

Kde se objevují duchové

Přes absurdní zápletku si Volver můžeme docela dobře představit jako realistický film z padesátých let nebo jako zamotanou zprávu z černé kroniky. Snímek představuje typický Almodóvarův postmoderní svět; groteskní, barevný a vyumělkovaný od dlouhých nehtů „dělnice“ Penelope Cruz až po fantasticky složitý děj. „Vyprávět mé filmy několika slovy je pořád těžší,“ poznamenal Almodóvar. Je tu ale i něco pro něj nového: protiváhou ztřeštěného hemžení v „chudé“ madridské čtvrti je vážný svět starobylé vesnice, kamenné domy, podivná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].