Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Déjà vu. Už to tu bylo, nebo spíš – už je to tu zase. To je první dojem ze zprávy o výběrové soutěži na historicky největší nákup české armády, třicetimiliardovou zakázku na obrněné vozy.

Fotografie: Proč právě on? Přísně tajné. Foto archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Proč právě on? Přísně tajné. Foto archiv • Autor: Respekt

Déjà vu. Už to tu bylo, nebo spíš – už je to tu zase. To je první dojem ze zprávy o výběrové soutěži na historicky největší nákup české armády, třicetimiliardovou zakázku na obrněné vozy. Komise už rozhodla a zvítězila firma, kterou znalci zákulisí tipovali jako favorita od počátku. (Podobně jako to svého času bylo s jiným obřím obchodem – stíhačkami Gripen.) Pokud rozhodnutí komise posvětí vláda, stane se dodavatelem obrněnců rakouská zbrojovka Steyr. Ovšem stejně jako kdysi „gripenovou“ soutěž i regulérnost tohoto tendru provázejí pochybnosti a podezření na předem vybraného vítěze.

S myšlenkou koupit armádě nové obrněnce přišel už na sklonku minulého tisíciletí Zemanův ministr průmyslu Miroslav Grégr: navrhl postavit „národní stroj“ a vyčlenil na jeho vývoj pro firmu Tatra Praha sto milionů korun. Firma za ty peníze představila po čase jen umělohmotnou maketu a myšlenka zapadla. V roce 2002 dospěl ministr obrany Jaroslav Tvrdík k závěru, že armáda potřebuje přes čtyři stovky moderních obrněnců za čtyřicet miliard korun. Kritici vytýkali jeho myšlence zbrklost a megalomanství. Neexistoval plán modernizace vojska, představa, jak by mělo vypadat – a nákup takového množství drahých strojů připadal kritikům přinejmenším předčasný. Další dva roky se projekty na modernizaci armády stále přepisovaly a s tím i uvažovaný počet pořizovaných transportérů.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].