Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Hizballáh se přepočítal

Když jednotky Hizballáhu v polovině července zaútočily na cíle v Izraeli, předpokládalo vedení této libanonské organizace, představující kombinaci politického hnutí, těžce ozbrojených milicí a teroristické skupiny, že se jedná o situaci, na níž se dá jen získat. Události ale nabraly přesně opačný směr.

Když jednotky Hizballáhu v polovině července zaútočily na cíle v Izraeli, předpokládalo vedení této libanonské organizace, představující kombinaci politického hnutí, těžce ozbrojených milicí a teroristické skupiny, že se jedná o situaci, na níž se dá jen získat. Události ale nabraly přesně opačný směr.

Rakety nezreziví

Od května roku 2000, kdy Izrael stáhl své jednotky z jižních částí Libanonu sousedících s jeho územím a rozpustil spojeneckou Jiholibanonskou armádu, zůstal Hizballáh vytržený z kontextu a hledal záminku pro další akci. Mohl se sice stavět do role toho, kdo vytlačil Izrael, ale to nemělo žádný význam pro budoucí akce. Snažil se udržet si své postavení hnutí odporu, ale velmi těžce se mu vysvětlovalo, proti komu vlastně nyní odboj provádí. Proto vedení hnutí stanovilo tři důvody zášti vůči Izraeli: jeho průzkumné lety, okupaci sektoru Shaba Farms a teroristy vězněné v Izraeli od doby, kdy byli přistiženi při činu, v jednom případě dokonce od roku 1980.

Přelety se nakonec ukázaly vedlejším problémem, jelikož Izrael se pečlivě vyhýbal tomu, aby tuto záminku Hizballáhu poskytl. Shaba Farms mezinárodní společenství považuje za syrské území, jež sice obdělávají libanonští farmáři, ale Damašek je nikdy Bejrútu nepostoupil, a stažení z nich je výhradně otázkou jednání mezi Izraelem a Sýrií. Takže zbyla pouze otázka vězňů, a Hizballáh proto své úsilí soustředil na únosy Izraelců a požadavky na propuštění Libanonců a Palestinců…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].