Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Otesánek ČEZ

Vypadá to impozantně: ČEZ čeká za loňský rok rekordní zisk kolem 16 miliard, hodnota jeho akcií vzrostla na rekordní úroveň 770 korun za akcii a současný šéf Martin Roman se minulý týden v Hospodářských novinách pochválil, že za pouhý rok zvedl hodnotu firmy o neuvěřitelných 147 miliard korun.

Fotografie: Tabulka David Munich / Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Tabulka David Munich / Respekt • Autor: Respekt

Vypadá to impozantně: ČEZ čeká za loňský rok rekordní zisk kolem 16 miliard, hodnota jeho akcií vzrostla na rekordní úroveň 770 korun za akcii a současný šéf Martin Roman se minulý týden v Hospodářských novinách pochválil, že za pouhý rok zvedl hodnotu firmy o neuvěřitelných 147 miliard korun. Co se skrývá za ekonomickým zázrakem jménem ČEZ?

Čezská republika

Většina údajů z úvodu je pravdivá – před pěti lety stály akcie ČEZ kolem šedesáti korun – dnes stojí více než desetinásobek. ČEZ je z hlediska tržní kapitalizace – tedy podle cen jeho akcií na burze – se 450 miliardami korun největší firmou ve střední Evropě. Je také nejziskovější společností u nás a jedním z největších českých investorů v zahraničí.

Manažeři ČEZ, pokud započítáme opční program, jsou nejlépe placenými šéfy v Čechách a výší platu si nezadají s manažery obdobných společností v zahraničí. Nevídanou prosperitu ovšem přesto nepřinesli oni sami – pouze se včas ocitli na správném místě. A méně úspěšná by s celkem slušnou pravděpodobností nebyla ani většina alespoň průměrných manažerů v zemi.

Hlavní důvody, proč cena akcií ČEZ vzrostla, lze totiž shrnout do tří bodů: úspěšné dokončení Temelína, vzestup cen elektřiny a láska české vlády, která ČEZ umožnila získat velké množství společností za hubičku a posílit jeho pozici na všech podstatných energetických trzích.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].