Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Přísnost, korupce a zachráněné životy

Komentář o novém silničním zákonu (Respekt č. 27/06) vyvolal na našich internetových stránkách opravdu zajímavou diskusi, proto jsme se rozhodli ty nejzajímavější příspěvky zveřejnit i v tištěné podobě Respektu.

Komentář o novém silničním zákonu (Respekt č. 27/06) vyvolal na našich internetových stránkách opravdu zajímavou diskusi, proto jsme se rozhodli ty nejzajímavější příspěvky zveřejnit i v tištěné podobě Respektu.

Tento zákon je správný

Jsem rád, že mi první dny platnosti nového silničního zákona daly za pravdu. Nižší nehodovost, ukáznění řidiči. Sám jsem už týden před jeho vstoupením v platnost s úžasem pozoroval velikou změnu v chování (velké části) řidičů. Jisté nejasné obavy o zneužití tohoto systému mám, ale jelikož jsem nikdy žádné úplatky nedával ani nepřijímal, nevidím to jako problém (rozhodně ne tohoto zákona). Nevím, proč tolik lidí hovoří o buzeraci a zneužívání. Nikdy mne nenapadlo takto přemýšlet např. v Německu, kde jsem dodržoval zcela běžně 30km omezení rychlosti v obcích stejně jako ostatní řidiči. Je to sice trošku nezvyk přizpůsobovat se VŽDY značkám o omezení rychlosti, sám jsem je VĚTŠINOU dodržoval, ale spíš mírně porušoval. Pro přísnost německého nebo rakouského systému jsem vždy v těchto zemích dodržoval předpisy, zatímco u nás jen občas. Debata se (trochu demagogicky) vede pouze okolo možného zneužívání tohoto zákona, podstatou je však ukáznit řidiče, a tím omezit nebezpečné situace, zranění, škody a zbytečnou smrt lidí. Pokud má někdo strach z korupce, doporučuji mít v autě diktafony nebo zapínat nahrávání v mobilech (většina novějších typů to umožňuje) a bránit se tak proti jedincům z řad policie, kteří…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].